Mobiteli

14 najopasnijih grešaka kojim bez znanja uništavate svoj mobilni telefon (broj #12 je opasan i po vaš život)

Svako umije da kaže da baterija telefona kratko traje, da nemate slobodnog mjesta i druge slične stvari koje vas nerviraju. Ali da li zaista nema pomoći? Ovo su stvari koje vam polako ubijaju telefone.

Mobitel - blogspot

1. Ostavljanje u kupatilu

Svako voli da pjeva pod tušem, ali je bolje da ne stavljate telefon kraj sebe. Topla voda može da prouzrokuje kratak spoj, a da ne pominjemo koliko može da se pregrije, a para takođe veoma loše utiče na vijek telefona, piše “Fokuzz“…

2. Memorija telefona puna do maksimuma

Aplikacije, klipovi i slike su možda zabavni, ali vašem telefonu je potreban slobodan prostor kako bi pravilno funkcionisao. Zato se trudite da oslobodite što više memorije za svoj telefon.

3. Neažuriranje softvera

Da li uvijek ignorišete kada vas telefon upita da li da se ažurira? Da, izbjegavajte ovo. Vašem softveru je potrebno ažuriranje sa razlogom i zato s vremena na vrijeme prihvatite. Ovo će spriječiti da vam telefon bude spor i da ne funkcioniše pravilno.

4. Predugo punjenje

Ostavljanje telefona da se puni dok spavate je jedna od najvećih i najčešćih grešaka. Kada telefon dostigne 100%, ostavljanje na punjaču može samo da bude štetno. Najprilagodnije punjenje je između 30 i 80%.

5. Negašenje telefona

Telefonima je takođe potreban odmor. Zamislite ovo kao da vječito dremate, a da nikada ne spavate. Ostavljanje uključenog telefona 24/7 može biti stresno za bateriju i ne daje šansu za hlađenjem. Zbog toga mu dozvolite da se “naspava” i radiće savršeno.

6. Izbjegavanje korištenja antivirusa

Telefoni nisu imuni na viruse, zato mu nabavite zaštitu i nećete se pokajati.

7. Korištenje kućnih sredstava za čišćenje ekrana

Dešava se svakome da umrlja ekran i da pritom nema mikrofiber krpe za ekrane – pa zato uzima sredstva za čišćenje stakla. Trebalo bi da izbjegavate ovo jer hemikalije mogu da ga nagrizu.

8. Oštećeni kablovi

Oštećeni kablovi su opasni za skoro svaki električni uređaj, zato ga uvijek provjerite. Ostavljanje da visi na utičnici takođe nije dobra ideja.

9. Često padanje

Slomljeni ekrani nisu lijepi i štete telefonu više nego što mislite. Redovno padanje može da uništi unutrašnje komponente, kao i životni vijek telefona.

10. Izlaganje telefona ekstremnim temperaturama

Ako je temperatura nula ili preko 35 stepeni, izbjegavajte dugotrajno korištenje telefona. Ne kažemo da treba da prekinete sa slikanjem prelijepih planinskih predjela ako ste na zimovanju, već da ga čuvate, jer dugo izlaganje na ekstremnim vremenskim prilikama može da ga smrzne ili prigrije.

11. Dozvoljavanje korištenja obavještenja

Nisu vam potrebne aplikacije koje će vam reći šta da radite, zar ne? Korištenje obavještenja na vašem telefonu vam prazni bateriju i memoriju, zato isključite sva upozorenja i spasite telefon.

12. Neoriginalni kablovi i punjači

Da, oni ponekad mogu biti šareni i jeftini u marketima, ali su loša vijest za vas i vaš telefon. Ako nisu od provjerenog proizvođača, onda vam mogu toliko oštetiti telefon, da nećete moći da ga punite više od 1%. Da li je vaš telefon vrijedan toga?

13. Više stvari uključenih istovremeno

Zaista ne želite da na vašem telefonu bude uključeno više aplikacija, jer vam ovo zauzima dosta prostora i usporava funkcionisanje.

14. Mijenjanje funkcija telefona

Da li želite da promijenite funkcionalnost telefona i da igrate igrice? Pa, to nije dobro za vaš telefon. Instalisanje mnogih besplatnih aplikacija može da spriječi ažuriranje, što nas ponovo dovodi do usporavnja. Takođe, ni jedna prodavnica telefona vam neće pomoći ako sami izmijenjate glavne funkcije i izgled.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh