Mobiteli

Mesh mreže – Mobiteliranje i kad nema signala? Moguće je! (VIDEO)

Ekipa u projektu Serval osmislila je fora uređaj, pomoću kojeg će biti moguće pametnim telefonima obavljati pozive i slati SMS-ove bez mobilne mreže. Sad traže novac kako bi pokrenuli komercijalnu proizvodnju.

No image - Haber.ba


Mobitel (foto: haber.ba)

Crowdfunding kampanju za razvoj i usavršavanje Mesh Extendera, kako se njihov uređaj – pomalo nalik na kućni bežični router – zove, možete naći na sajtu Indiegogo.

Iznos koji traže nije baš mali, naročito ne za okvire kampanja tog tipa: 300 tisuća dolara (nešto manje od 1,8 milijuna kuna). U trenutku objave ovog teksta prikupili su nešto manje od 8,5 tisuća dolara (oko 50 tisuća kuna). Do kraja kampanje imali su pedesetak dana.

Uređaj pomaže lokalnim ad-hoc stvorenim mrežama proširenje na veće udaljenosti, tako što koristi mobitele kao odskočne daske za prijenos podataka od jedne lokacije do druge, odnosno od jednog do drugog međusobno povezanog uređaja.

Čini to pomoću besplatne aplikacije za Android. Kao što mu i ime kaže, može povezivati obližnje smartfone u mesh mrežu bez potrebe za modifikacijom kojom bi se zaobišlo ograničenja za wi-fi spajanja, inače ugrađena u Googleov operativni sustav.

Smartfoni se inače ne mogu povezati na udaljenostima većim od sto metara ako između izvora signala i njihove lokacije postoji prepreka. Obično, domet im je tek do susjedne zgrade u urbanim područjima. Usavršena inačica Mesh Extendera mogla bi ga povećati na nekoliko kilometara.

Takve bi mreže, piše Mashable, bile izrazito korisne u slučajevima prirodnih katastrofa i na područjima loše pokrivenim signalom mreže. Trenutno ga se legalno može koristiti u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Prototipove testiraju u australskim divljinama i usred Washingtona, a u planu je rane modele poslati i humanitarnim organizacijama, kako bi ga mogle staviti na kušnju na terenu.

(tportal)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh