Mobiteli

Narko grupa patentirala telefon zaštićen od prisluškivanja

Škotska kriminalna grupa “Braća” napravila je telefon zaštićen od prisluškivanja, a onda odlučila da osnuje kompaniju koja će se baviti njegovom prodajom.

Ilustracija - Faktor.ba

U cijelom svijetu aktivna je ilegalna prodaja telefona koji se prave prema narudžbi. Obično koriste poseban softver za slanje šifrovane elektronske pošte ili poruka, kao i posebne servere za komunikaciju. Ponekad se sa takvih telefona uklanja mikrofon, kamera i GPS moduli, pišu ruski mediji.

Pojedini od njih imaju režim dvostrukog pokretanja. Kada se uređaj uključi, prikazuje se bezopasni ekran sa menijem, ali ako se pritisnu određeni tasteri, otvara se tajni sistem fajlova koji sadrži šifrovane poruke korisnika. Kao rezultat toga, uobičajene metode presretanja poruka, koje koriste organi za sprovođenje zakona, postaju beskorisne, prenosi “Sputnjik”.

Prepiska se može pročitati samo na uređajima samih korisnika. Međutim, kompanije koje prodaju takve telefone, često snabdijevaju kriminalce.

Kompanija “Fantom sekjur” prodavala je svoje uređaje članovima meksičkog narko-kartela “Sinaloa”, bajkerskoj bandi “Anđeli pakla”, kao i u Kubi i Venecueli.

Tokom saslušanja, tužioci su tvrdili da “Fantom sekjur” kompanija nije slučajno prodavala uređaje kriminalcima, nego ih je izrađivala sa specijalnim ciljem da oni budu od koristi kriminalcima.

U maju ove godine vlasnik kompanije Karlos Ramos osuđen je na devet godina zatvora zbog vođenja kriminalne organizacije, koja je svjesno potpomagala narko-kartel. On je priznao svoju krivicu.

Jedna od kompanija koja se bavila pravljenjem telefona zaštićenih od prisluškivanja bila je i firma “MRS”. Proces prilagođavanja telefona u kompaniji “MRS” je bio relativno jednostavan. Kompanija je kupovala telefone “Gugl Neksus 5” ili “Neksus 5iks” i ugrađivala im svoje funkcije ili operativni sistem. Zatim su kreirali naloge za klijente kako bi mogli da razmjenjuju poruke i ubacivali sim-karticu.

Telefon su prodavali za 1.200 funti (oko 1.400 evra). Prema tvrdnjama pojedinih medija, kompanija “MRS” je prodala oko 5.000 telefona. Na svom sajtu kompanija je takođe reklamirala zaštićene laptope, tablete i GPS za praćenje.

“MRS” je čak promovisala te uređaje, koristeći crno-bijele portrete bivšeg pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost SAD Edvarda Snoudena.

“Telefon kompanije ‘MRS’ pruža nekoliko nivoa šifriranja pomoću zatvorene zaštićene mreže”, navodi se u jednom od reklamnih tvitova kompanije.

Vlasnici te kompanije su, međutim, pripadnici kriminalne organizacije “Braća” , navode izvori ruskih medija.

Oni su u početku bili klijenti legalne telefonske industrije. Kupovali su specijalizovane uređaje “Blekberi” od kompanije “Enetkom”. Međutim, holandska policija je uspjela da poveže jedan od tih uređaja sa ubistvima, oružanim pljačkama i trgovinom drogom.

“Braća” više nisu željela da povjeravaju drugima svoju bezbjednost i riješila su da naprave svoje uređaje. Angažovala su programere koji će im napraviti sopstveni operativni sistem. Kasnije je grupa shvatila da uređaji koje prepravljaju za sopstvene potrebe, mogu “popuniti rupe na tom tržištu”, tvrdi jedan od izvora.

Kako bi izašla na međunarodno tržište, “Braća” su otvarala jednodnevne kompanije, a čak su imala kancelariju u Dubaiju i filijale u Velikoj Britaniji i Amsterdamu.

Da bi se učvrstila na tržištu šifrovanih telefona, “Braća” i njihovi saradnici pribjegavali su taktikama zastrašivanja preko telefona ili lično.

Međutim, u junu 2017. godine pritisak na “MRS” postao je sve veći — kompanija je prestala sa radom, ali škotsku “Braću” nisu uspjeli da uhvate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh