Mobiteli

Vlasnik “Telemacha” u BiH kupio “Tele2 Hrvatska”

Švedski Tele2 AB dogovorio je prodaju svog hrvatskog poslovanja Tele2 Hrvatska United Grupi za 220 miliona eura, saopšteno je u petak iz te telekom kompanije.

Novac - Ilustracija / Vijesti.ba

Kako se navodi u saopštenju, Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacionih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Evropi, a dogovorena cijena odgovara 7,2 puta korigovanoj EBITDA-i u posljednjih 12 mjeseci, ne uključujući IFRS 16.

Ta transakcija omogućava Tele2 da ostvari vrijednost od uspješnog razvoja hrvatskog poslovanja i dalje unaprijedi svoju strategiju s fokusom na regiju baltičkih zemalja, navodi se dalje.

“Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentovanim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacionih i medijskih kompanija United Grupe, u nadolazećem periodu stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješno provođenje naše strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovom angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina”, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Zaključenje transakcije očekuje se do kraja 2019. godine, a ona podliježe regulatornom odobrenju, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

U 2018. godini Tele2 Hrvatska je ostvarila prihod od 1,9 milijardi švedskih kruna i korigovanu EBITDA ne uključujući IFRS 16 od 268 miliona kruna. Broj korisnika na kraju 2018. godine iznosio je 897.000, a organizacija trenutno broji 310 zaposlenika.

United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacionih usluga u jugoistočnoj Evropi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 miliona pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. Posluje u šest zemalja i zapošljava oko 4.400 zaposlenika, a sjedište kompanije nalazi se u Amsterdamu, zaključuje se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh