Nauka

Doktori zapanjeni – Čovjeku rak skoro pojeo tijelo, novim tretmanom 70 kancera nestalo!

Pacijent koji je bolovao od raka zapanjio je doktore nakon što je pionirski tretman u samo 12 sedmica uklonio 70 potencijalno smrtonosnih tumora, piše Daily Mail.

No image - Haber.ba


Ian Brooks (Foto: porodica-zdravlje.blogspot)

Ian Brooks (47), borio se s rijetkim oblikom ne-Hodgkinov limfoma, raka koji utiče na imunološki sistem. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja liječenja, mislio je da će ubrzo umrijeti.

A onda, kao posljednji izbor, Brooksu je ponuđen novi lijek. Samo 12 sedmica kasnije, doktori koji su ga liječili u bolnici u Manchesteru bili su zaprepašteni kada su otkrili da mu je tijelo potpuno čisto.

Ovaj autmehaničar iz Boltona postao je prva osoba izvan SAD koja je probala lijek Brentiximab Vedotin. Radi se o vrsti monoklonskih antitijela koji traže specifične proteine na vanjskoj strani stanica raka, a zatim ih uništava iznutra. Ova metoda liječenja pokazala se tako uspješnom da je sada dostupna širem krugu pacijenata.

Revolucionarni rad
“Ne bih danas bio ovdje da nije bilo revolucionarnog rada koji se provodi u bolnici. Moj specijalist u bolnici je bio toliko uzbuđen kad je vidio rezultate nalaza i odmah mi ih je pokazao. Imao sam oko 70 tumora u svom tijelu i nestali su samo tako. To je nevjerovatan osjećaj”, rekao je. ”

Oko 1.500 slučajeva ne-Hodgkinovog limfoma bilježi se u Velikoj Britaniji svake godine, a Brooks boluje od još rijeđeg oblika bolesti zvanog anaplastični limfom velikih stanica. On mu je dijagnosticiran 2001. i u početku je dobro reagirao na liječenje. Ipak, bolest mu se vratila 2008. godine.

Podvrgnut je presađivanju matičnih stanica, ali rak se vratio i proširio po cijelom njegovom tijelu. Bilo je pitanje dana kada će umrijeti. U tom trenutku stanje mu je bilo tako teško da je dobrovoljno pristao da na njemu testiraju novi lijek.

Brzo djelovanje
U samo 24 sata od uzimanja lijeka pokazao je nevjerovatne znakove poboljšanja.

(porodica-zdravlje.blogspot)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh