Nauka

Naučnici iz Irske, Japana i Kine dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Tri naučnika iz Irske, Japana i Kine dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za naučna dostignuća koja su pomogla ljekarima u borbi protiv malarije i infekcija izazvanih parazitskim crvima.

Nobelova nagrada - Trt.nrt.tr

Nagrađeni su William Campbell, Satoshi Omura za terapiju u vezi infekcija parazitima i Tu Youy za doprinos u borbi protiv malarije, piše “Anadolu AgencY”.

“Ova dva otkrića su pružila čovječanstvu nova moćna sredstva za borbu protiv bolesti koje godišnje utiču na stotine miliona ljudi širom svijeta”, kazali su iz Nobelovog komiteta.

Nobelova nagrada je međunarodno priznanje pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja a posebno nauke.

Nobelova nagrada za medicinu je prva nagrada ove godine koja se dodjeljuje u okviru priznanja na velika dostignuća. Nobelove nagrada za fiziku, hemiju i mir bit će dodjeljena tokom sedmice. Također, narednog ponedjeljka će biti proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, a nakon toga i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh