Nauka

Protivnici vakcinacije finansirali istraživanje, ono dokazalo da veza između vakcine i autizma NE POSTOJI!

Ogromna većina naučnika je saglasna – vakcinacija nipošto ne izaziva autizam. Jedno za drugim, brojna istraživanja su potvrdila ovo, a prvo, koje je pokrenulo čitavu paniku, zapravo je izvedeno na osnovu lažnih podataka. Ali ovo nije spriječilo anti-vaksersku grupu u pokušajima da kreiraju tvrdnje koje će “dokazati” suprotno, a to su pokušali i da urade tako što su platili istraživanje, koje je trebalo da potvrdi njihove sumnje. Međutim…

Vakcinacija - Yumama.com

Ovaj plan rikošetirao je i pogodio ih pravo u centar. Šestogodišnju studiju koja je sprovedena sa ciljem da dokaže da vakcinacija utiče negativno na neurološki razvoj i društveno ponašanje djece, djelimično je finansirala grupa protivnika vakcinacije “SafeMinds”. Međutim, ona je dokazala da ne postoje apsolutno nikakvi dokazi za te tvrdnje, prenosi “24sata“.

Naravno, ovo ih nije spriječilo da nastave sa svojim tvrdnjama, već su izrazili sumnju u sprovedenu studiju, iako su je sami i finansirali i nadgledali.

A sve je počelo od toga da je prije 16 godina jedan ljekar falsifikovao nalaze do kojih je došao, kako bi dobio rezultate istraživanja koje je želio, a koji bi pokazali da među vakcinacijom i autizmom postoji uzročno-posledična veza.

Magazin Lanset, koji je obavio ovo “istaživanje”, kasnije se izvinio i priznao da su nalazi bili fabrikovani. Ali, šteta je već načinjena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh