Nauka

Ovaj biljni dodatak uzrokuje rak jetre: Nauka dokazala!

Problem je u jednom sastojku koji se nalazi u mnoštvu biljnih dodataka ishrani.

Žena - Blogspot.com

Svaki lijek može da bude i otrov, izreka je koja se pokazala tačnom i ovoga puta.

Naime, naučnici su otkrili kako biljni dodaci ishrani koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu da budu opasni, već mogu i da izazovu rak, piše “IFL Science”.

Oni su otkrili da su biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezni sa karcinomom jetre iz uzoraka prikupljenih u bolnicama širom svijeta.

AA kiselina se najčešće nalazi u grupama biljaka koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zaceljivanja. Studija objavljena u časopisu “Science Translation Medicine”, otkrila je kako je čak 78 posto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima mutaciju povezanu s izloženosti AA kiselini.

Stručni tim pregledao je 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi sa cirozom. U Kini je pronađeno oko 47 posto uzoraka s “potpisima” AA mutacije, u Koreji oko 13 posto, dok vrijednosti za SAD i Evropu iznose oko 4,8 posto.

Manja učestalost slučajeva veze između karcinoma i AA kiselina iz biljnih dodataka u zapadnom svijetu objašnjava se time što se u tim dijelovima svijeta manje koriste biljni suplementi sa tim sastavom.

Naučnici sada apeluju na strožiju kontrolu biljnih lijekova, provjere sastava suplemenata prije kupovine i stavljanja oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka. Ali, kako je tržište alternativnih lijekova u državama često neregulisano, čini se da je tako nešto nemoguće očekivati, piše “Express“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh