Nauka

Ovo su rani simptomi Alchajmera: Svrab, sumnje u nepoznato, čak i gubitak vida

Mnogi simptomi pripisuju se starosti, ali naučnici kažu da promjena u ponašanju može da bude znak opasne bolesti.

Alzheimerova bolest - Krenizdravo.com

Alchajmerova bolest jedan je od najčešćih oblika demencije, a riječ je o progresivnoj bolesti mozga koju karakteriše gubitak pamćenja. Najnovije naučne procjene govore da bi do 2020. godine u svijetu moglo da bude 43 miliona oboljelih, do 2040. godine čak 81 milion, a do 2050. godine preko 115 miliona sa demencijom, piše “Nedeljnik“.

Međutim, gubitak pamćenja nije jedini, iako jeste najkarakterističniji simptom ove boesti. Postoje i drugi koje rijetko ko povezuje upravo sa razvojem demencije.

Prvi simptom koji se pojavljuje obično jeste zaboravnost po pitanju nedavnih događaja, uz relativnu očuvanost dugoročne memorije, a to se često pripiše “staračkoj zaboravnosti”. Međutim, osoba koja ima Alchajmer često ima promjene u ponašanju, postaje depresivna, ili ima napade smijeha. Sasvim su uobičajene i situacije kada ne može da se sjeti gdje je ostavila ključeve, a javljaju se i problemi oko prisjećanja koji je datum ili godina. Prostorna orijentiranost na inače poznatim lokacijama takođe može da predstavlja problem. Nije neobično ni ako počnu da se javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe na račun drugih za krađu nekih ličnih stvari. Javljaju se i problemi s održavanjem svakodnevene higijene, ali i nemogućnost slaganja smislenih rečenica.

Rijetko ko će da poveže neke simptome sa Alchajmerom, kao na primjer i češanje tj. kompulsivni svrabež. Nerijetko osobe znaju da se češu i “do krvi”, ali nije tačno poznato koja je povezanost ovog simptoma s Alchajmerom.

Iako se problemi s vidom takođe pripisuju staračkim tegobama, prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology to se navodi kao još jedan od ranih simptoma demencije u kasnijim fazama života. Stariji koji imaju slab vid, imaju pet do deset puta veći rizik od obolijevanja od Alchajmrove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu naučnici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh