Nauka

Crnogorski profesor riješio matematički problem iz antičkog doba

Profesor matematike iz crnogorskih Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba (od 600. do 450. godine p. n. e).

Matematika - NAP.ba

Rmuš je tom prilikom dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

“Profesor Rmuš je rad pod nazivom ’Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla‘ u cjelini objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema – kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga”, navodi se u saopštenju njegove kćerke Marine Rmuš, prenosi “Sputnik”.

Tokom Međunarodne konferencije primenjene matematike i fizike, koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavilo radove, profesor Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi, piše “RTCG“.

“U svom dokazu pošao je korak naprijed, pa je osim površine kvadrata i kruga objasnio i da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh