Nauka

Tračak nade: Korona virus mutira sporije od gripa

Tračak nade u sveopćoj krizi izazvanoj korona virusom moglo bi da bude otkriće naučnika koji su pratili širenje pandemije.

Koronavirus - Avaz.ba

Naime, SARS-CoV-2 mutira sporije od drugih respiratornih virusa, poput gripa.

Ovaj zaključak stručnjaka ima dvije implikacije i obje su pozitivne. To znači da je virus stabilan u svom trenutnom obliku i vjerovatno neće postajati opasniji kako se širi. Drugo, vakcina protiv korone će vjerovatno biti efikasna na duži vremenski period.

Takva vakcina bi pružala višegodišnju zaštitu, poput one protiv malih boginja, za razliku od vakcine protiv gipa koja štiti jednu sezonu.

Peter Thielen, molekularni genetičar sa univerziteta Johns Hopkins , rekao je za “Washington post” da je analiza hiljadu uzoraka korona virusa pokazala samo 4-10 genetskih razlika između sojeva koji su zarazili Amerikance i onih koji su zarazili Kineze početkom godine.

U ovom trenutku, stopa mutacije sugerira da bi se vakcina protiv korona virusa primala jednom, za razliku od vakcine protiv gipa koja se prima svake godine – objasnio je.

Stabilniji od gripa

Svi virusi vremenom mutiraju. Kako se umnožavaju, greške se dešavaju u njihovim genetskom kodu, a zatim se šire kroz populaciju virusa.

Takve mutacije razdvajaju virus na različite sojeve, ali često ne utiču na to koliko je zarazan i koliko se lako širi. Međutim, mutacije pomažu naučnicima da prate kako se virus kreće kroz ljudsku populaciju – one su poput genetskih mrvica hljeba koje ostavljaju trag.

Čini se da novi korona virus ne mutira mnogo. Suptilne promjene u genomu se jesu dogodile, ali se virus pojavio u istom obliku gdje god da se raširio po svijetu – svaki soj je gotovo identičan.

Molekularni evolutivni biolog sa nniverziteta u Edinburgu, Andrew Rambaut, rekao je da SARS-CoV-2 akumulira u prosjeku jednu do dvije mutacije mjesečno.

To je oko dva do četiri puta sporije od gripa – dodao je.

Nasuprot tome, virus gripa mutira jednom u 10 dana preko svog genoma. Većina tih mutacija su beznačajne, ali se povremeno dese i one koje utiču na sposobnost ljudskog imuniteta da se odbrani od gripa.

To je razlog zbog koga se nove vakcine protiv gripa prave svake godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh