Nauka

Australijski naučnici počeli testirati vakcine za koronavirus, doze dali tvorovima

Naučnici namjeravaju testirati vakcinu na zdravim volonterima kako bi dobili vrijedne informacije o sigurnosnim aspektima vakcine

Testiranje - Agencije

Dok australski stručnjaci testiraju vakcinu ChAdOx1 nCoV-19 na životinjama, naučnici s Univerziteta Oksford počeli su birati grupu zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina za nadolazeće ispitivanje na ljudima. Spomenuta vakcina već se počela proizvoditi, ali neće biti spremna još nekoliko sedmica.

Naučnici namjeravaju testirati vakcine na zdravim volonterima kako bi dobili vrijedne informacije o sigurnosnim aspektima ovih vakcina, kao i o njihovoj sposobnosti stvaranja imuniteta na sam virus. Grupa od 510 volontera dobit će ili vakcine ChAdOx1 nCoV-19 ili kontrolnu injekciju. Ovo testiranje odobrili su britanski regulatori i etički odbori, prenosi “Avaz“.

Starije osobe

– Početak kliničkih ispitivanja prvi je korak. Njima možemo utvrditi funkcioniraju li nove vakcine i može li sigurno odigrati ulogu u kontroli pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet – rekao je imunolog Andrju Polard (Andrew Pollard), vođa studija.

Stručnjaci s Oksforda smatraju kako su vakcine ChAdOx1 nCoV-19 najprikladniji izbor, jer mogu proizvesti snažan imunološki odgovor nakon jedne doze, a ne koriste replicirajući virus, koji može izazvati infekciju. Takve vakcine sigurnije su za djecu, starije osobe ili one s drugim zdravstvenim problemima.

Kritična oboljenja

Uz pripreme za prvo kliničko ispitivanje na ljudima, povećava se proizvodnja ove vakcine za daljnja ispitivanja, ali i potencijalno za druge buduće primjene. Time se, ako se vakcina pokaže učinkovitom, može osigurati dovoljno doza u najkraćem mogućem roku za službenike britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), ali i za starije osobe ili one koji imaju druga kritična oboljenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh