Nauka

Američke službe 2017. obavještene o “opasnim igrama” u laboratoriju u Wuhanu

Vodeći američki stručnjaci su od početka tvrdili da tvrdnja o nastanku virusa na wuhanskoj tržnici “ne drži vodu”

Wuhan, laboratorij - Fokus.ba

U januaru 2020. godine, tačno dvije godine prije nego što je virus SARS-Cov-2 cijeli svijet bacio na koljena, američki diplomatski dužnosnici Washingtonu su poslali dva izvještaja čiji je sadržaj bio klasificiran kao “osjetljivo, ali ne i povjerljivo”.

Naučnici iz SAD-a krajem 2017. godine posjetili su Wuhanski institut za virologiju (WIV) u sklopu šireg istraživanja, te su ostali zatečeni slabim nivoom biosigurnosti koja ne priliči laboratoriju u kojem se ispituju potencijalno smrtonosni virusi.

Prvi izvještaj, u koje je imao uvid novinar Washington Posta, upozorava na činjenicu da laboratorij u Wuhanu ispituje tipove koronavirusa analizirajući potencijal njihove transmisije sa šišmiša na čovjeka, a da zbog izuzetno loših sigurnosnih standarda u laboratoriju postoji opravdana zabrinutost oko nove pandemije virusa tipa SARS.

Američki su naučnici, piše, tokom posjeta wuhanskom laboratoriju upozorili svoje kineske kolege da im nedostaje stručnog osoblja i opreme koja poštuje sigurnosne zahtjeve laboratorija visok nivo kontaminacije. Wuhanski centar za kontrolu bolesti, koji se također spominje u izvještajima kao moguće rodno mjesto zaraze, posluje na biosigurnosnom nivou 2, što je osjetno niže od nivoa 4 koju koriste ostali centri takve vrste.

Amerikanci su se tokom te službene posjete susreli i sa Shi Zhenglijom, voditeljicom istraživačkog projekta koji se bavio analizom koronavirusa.

Njen je tim u novembru 2017. godine objavio istraživanje u kojem je dokazano kako su šišmiši iz pećine u provinciji Yunnan najizgledniji nosioci virusa SARS koji je eskalirao 2003. godine.

„Najbitnija informacija u njenom istraživanju bila je da koronavirusi tipa SARS mogu doći u kontakt s ljudskim receptorom ACE2, što govori u prilog zaključku da se koronavirusi mogu prenijeti sa šišmiša na čovjeka. Iz perspektive javnoga zdravstva, smatramo da je od ključne važnosti s velikom dozom pažnje nadzirati buduća istraživanja toga tipa virusa, zato što zbog slabe sigurnosti u laboratoriju postoji velika opasnost od eskalacije“ stoji u izvještaju poslanom 19. januara 2020. godine Washingtonu, uz naputak kako postoji bojazan da se kineski naučnici nepotrebno izlažu riziku zaraze.

„Izvještaj je bio upozorenje kojim se Washington pokušalo alarmirati na pripravnost“ izjavio je jedan američki dužnosnik za Washington post, ali je zbog prirode svog posla želio ostati anoniman.

Taj se sporni obavještajni izvještaj pojačano spominje na vašingtonskim hodnicima posljednjih semica, a Trumpova administracija navodno već danima sumnja da je izvor virusa upravo Wuhanski institut za virologiju.

Prema informacijama New York Timesa, američka obavještajna služba nije željela javno iznijeti dodatne kompromitirajuće informacije, ali je jedan dužnosnik CIA-e istakao da posjeduju još nekoliko ključnih podataka koji govore u prilog tezi da je “rodno mjesto” virusa SARS-Cov-2 WIV.

S tim se slažu i vodeći američki stručnjaci, koji su od početka tvrdili da tvrdnja o nastanku virusa na wuhanskoj tržnici “ne drži vodu”.

Izvještaj kineskih službenika objavljen u januaru 2020. godine za prvog pacijenta navodi osobu koja nije imala nikakvu povezanost sa spornom tržnicom; baš kao ni više od jedne trećine prvozaraženih pacijenata. Također, navode, tržnica je prodavala morske plodove, a ne šišmiše koji su se dokazali kao uzročnici ovoga virusa.

Dok je kineska vlada u potpunosti onemogućila dolazak do informacija koje se odnose na porijeklo virusa, WIV kategorički odbija optužbe za vlastitu ulogu u svjetskoj pandemiji.

Američki naučnici upozoravaju;

„Ovo nije pitanje za teoretičare zavjere, a ne treba se niti prstom tražiti krivac. No, važno je saznati kako je došlo do njegove nekontrolisane eskalacije zato što se jedino tako može spriječiti buduća katastrofa.“

Isto je u sinoćnjem intervjuu na Fox Newsu kazao i američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Wuhanski institut za virologiju nalazi se samo nekoliko kilometara od tržnice koju je Peking naveo kao epicentar zaraze. Kina mora transparentno sarađivati u ovoj istrazi” naglasio je Pompeo, dodavši da će Washington poduzeti sve raspoložive mjere da što prije dođe do relevantnih informacija o porijeklu virusa.

Treba još jednom naglasiti kako ovo nije poticanje još jedne u nizu teorija zavjere oko porijekla virusa. Kao što je već cijeli niz stručnjaka istakao, trenutno ne postoje nikakva kredibilna istraživanja koja govore u prilog tome da je virus SARS-Cov-2 nastao u laboratoriju, već su složni u tome da se na čovjeka prešao sa životinje.

Međutim, postoji razlika između toga je li se transmisija dogodila da wuhanskoj tržnici ili je došlo do velikog sigurnosnog propusta u laboratoriju koji se bavi istraživanjem i drugih tipova potencijalno smrtonosnih virus, prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh