Nauka

Ohrabrujuće vijesti iz Kine o potrazi za vakcinom protiv virusa korona

Vodeća kineska farmaceutska kompanija Sinovak navodno je blizu vakcine protiv virusa korona.

Vakcina - Twitter

Istraživači iz ove kompanije koji rade na razvoju vakcine objavili su rezultate testiranja na životinjama u naučnim časopisima, koja su dala odlične rezultate, a počeli su i klinička istraživanja.

Testiranja na životinjama pokazala su da prečišćena neaktivirana vakcina virusa SARS-kov2 (PICOVacc) aktivira stvaranje antitijela protiv novog virusa korona kod miševa, pacova i makaki majmuna. Antitijela su, kako se pokazalo, neutralisala čak 10 varijacija novog virusa korona, što pokazuje mogućnost da su efikasna i kod drugih varijacija koje kruže širom svijeta, piše “Sputnjik“.

Antitela stvorena poslije vakcinisanja, kod makakija koji su imunizovani sa dvije doze vakcine (tri ili šest miligrama po dozi), bila su dovoljna da se izbore sa virusom, te njihov organizam nije morao da stvara nova antitijela.

Kako je objavljeno u ovom naučnom radu, testirane životinje nisu pokazivale nikakve kliničke znake negativnih reakcija na vakcinu, a to je potvrđeno i hematološkim i biohemijskim analizama, pa se može reći da je vakcina bezbjedna.

Sinovak je dva dana pre objavljivanja ovog naučnog rada saopštio i da je na ljudima počeo klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona.

Kako je saopšteno iz te kompanije, prva faza testiranje se radi na dvije grupe u kojima će ukupno biti 144 dobrovoljca. Jedna grupa, u kojoj će biti dvije trećine ispitanika, primaće novu vakcinu, a druga placebo, pa će se poređenjem utvrditi efikasnost vakcine.

Radi se o zdravim dobrovoljcima starosti od 18 do 59 godina iz kineske provincije Điangsu. Testiranje je odobrila Kineska nacionalna administracija za lijekove.

Kako je rekao Vejdong Jin, predsjednik i generalni direktor Sinovaka, ta kompanija će “ubrzati istraživanja kako bi podržala globalnu borbu protiv pandemije virusa korona”.

Inače, Sinovak je vodeća kineska biofarmaceutska kompanija koja razvija vakcine za brojne bolesti.

To je prva svjetska kompanija koja je 2009. godine dobila odobrenje za svoju vakcinu protiv gripa H1N1, poznatog kao “svinjski grip”, a i jedini je snabdjevač od koga kineska država kupuje vakcinu za H5N1 (“ptičji grip”).

Takođe, proizvode vakcine protiv malih boginja, varičela, hepatitisa A i B, sezonskog gripa, enterovirusa. Razvijaju i nove vrste vakcina, prisutni su na tržištu 30 zemalja, a kotirani su i na njujorškoj berzi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh