Nauka

Jedan od tvoraca testa na SARS iznio tvrdnje o drugom talasu korone: Kada će virus biti pod kontrolom

Za Aziju tvrdi da se sada javljaju stari slučajevi, odnosno pacijenti koji nisu izliječeni do kraja.

Koronavirus - Tanjug/Ap

Vodeći njemački i svjetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za virus korona i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim virusom korona tokom zime mogao pružiti zaštitu i protiv kovida 19.

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su u pitanju samo stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izliječeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazni metod u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata, piše “Srbija Danas“.

Zamislimo tijelo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze kovida 19, kada se pacijent subjektivno i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercetu, pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš – objasnio je Drosten zašto nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten, koji upravlja Institutom “Čarit” u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata kovida 19, radio je na razvijanju testova i ističe da zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada slijedimo pravilo “siks fit-siks sekonds”, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

S Drostenom se slaže njemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savjetnik tokom krize, a podržala ga je i u savjetima o opreznosti ublažavanja mjera, poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu, sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh