Nauka

Belgijski naučnici otkrili zbog čega su Balkanci otporniji na opaki virus

Naučnici Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od korona virusa stradao mnogo veći broj ljudi, nego u nekim drugim.

Koronavirus - Dnevno.rs

Skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima, smatraju belgijski naučnici. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od prosjeka, dok je u istočnoevropskim i balkanskim, takođe zabilježen relativno nizak broj preminulih od kovida-19.

Suprotno tome, pandemija virusa Covid-19 teško je pogodila sjevernu Italiju, Španiju, kao i američku saveznu državu Njujork. Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci sa Gent-a i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19, piše “La Libre“.

Naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19. Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

Što se više ide prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu – objasnio je mikrobiolog i imunolog Žori Dilong sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 posto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike s podacima Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh