Nauka

Opasna igra – Eksperimenti s ptičjom gripom mogli bi izazvati pandemiju, upozoravaju naučnici

Znanstvenici su stvorili novi i vrlo zarazni oblik ptičje gripe, na kojem žele provoditi eksperimente, no virus bi mogao prouzročiti pandemiju ako dospije izvan laboratorija.

No image - Haber.ba


Ptičija gripa (Foto: Net)

Novi bi oblik virusa trebao pomoći u borbi protiv smrtonosne bolesti, no znanstvenici s Harvarda i Yalea smatraju da je rizik od zaraze prevelik i opasan za populaciju.

Najopasniji oblik ptičje gripe do sada, H5N1, počeo se širiti u Aziji krajem ’90-ih, a uzrokovao je smrt više od 300 osoba i milijuna peradi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost u slučaju zaraze bila je oko 60 posto, no olakotna okolnost bilo je što se zaraza širila s peradi na ljude, ali ne i s ljudi na ljude.

No, umjetno proizvedeni virus izmijenjen je tako da se može prenositi između tvorova, što je oblik prijenosa virusa najsličniji onom koji bi se mogao širiti i između ljudi.

Epidemiolozi Marc Lipsitch s Harvarda i Alison Galvani s Yalea izračunali su da postoji 20 posto šanse za ‘bijeg’ virusa iz laboratorija, u slučaju da s virusom eksperimentira 10 laboratorija u periodu od 10 godina.

Zbog toga se nizozemski tim znanstvenika našao pod napadom jer američki znanstvenici smatraju da je rizik prevelik da bi se ‘igralo’ tako zaraznim virusom.

Kako pogubne posljedice može imati širenje virusa iz laboratorija možda najbolje pokazuje pandemija svinjske gripe do koje je navodno došlo jer se virus čuvan u laboratoriju od 1950-ih proširio 1970-ih.

Zbog toga Lipsitch i njegove kolege pokušavaju promijeniti znanstvenu praksu stvaranja zaraznih varijacija postojećih virusa, oko čega postoje brojne dvojbe u znanstvenoj zajednici.

(net.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh