Nauka

Teška liječenja – Da ih čeka kraj, većina liječnika ne bi se podvrgla hemoterapiji

Čuli smo za to, a sada smo dobili i znanstvenu potvrdu. Većina liječnika, da oboli od terminalne bolesti poput uznapredovalog zloćudnog karcinoma, ne bi se podvrgnula agresivnim liječenjima poput kemoterapije, iako to sugeriraju svojim pacijentima. Utvrdilo je to istraživanje Medicinske sveučilišne škole Stanford. Studija koja je objavljena u časopisu PLOS ONE, otkriva da bi 88,3 posto liječnika izabralo i da ih se ne oživljava.

No image - Haber.ba


Hemoterapija (Foto: Arhiva)

Ova studija ujedno je nastala kao reakcija na novi američki zakon da pacijenti imaju više kontrole u odlučivanju o svojim zadnjim danima života. U studiju je bio uključen 1081 liječnik kojima su 2013. postavili različita pitanja, ali i 790 doktora iz Arkansasa koji su još 1989. odgovorili na ista ta pitanja. U 25 godina mišljenje liječnika nije se puno promijenilo.

Većina njih izbjegla bi teške terapije poput kemoterapije jer su svjesni da često liječenje koje produžava život postane veći teret od same bolesti. Redakciji Daily Maila se prije dvije godine javila doktorica Kate Granger, koja je u 29. godini oboljela od terminalnog karcinoma. Napisala im je da je odustala od kemoterapije jer joj je od nje bilo strašno loše. Izjavila je da bi radije živjela svoj stari život pa makar na par mjeseci bez patnje.

– Prihvatila bih daljnje liječenje samo kad bi se poboljšala kvaliteta, a ne kvantiteta, dana koji su mi ostali – izjavila je tada dr. Granger.

– Velika većina doktora zna da im specijalist kaže da imaju uznapredovali karcinom da je vrijeme za predaju i da, u najboljem slučaju imaju šanse od pet posto da prežive još pet godina – smatra dr. Martin Scurr koji i sam kaže da se ne bi podvrgnuo takvom liječenju.

– Zatvorio bih svoju ordinaciju u Londonu, otišao kući u Norfolk, nabavio zalihe gina i tonika i dobro se provodio dok mi ne dođe kraj – zaključio je za Daily Mail.

(24sata.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh