Estrada

“Kad sam se oženio mama mi je rekla: ‘Onog trenutka kada ti ne budeš pišao stojeći, ti ćeš izgubiti brak’. Naravno da moram usisavati, prati i kuhati, sve radi mira u kući”

Ravnopravnost spolova i relacija muškarac-žena uvijek je bila tema o kojoj se razgovaralo.

Sulejman Memo Haljevac - Source.ba

Danas se prave mnoge studije i seminari koji donose brojne podatke o tome da li je ravnopravnost spolova zastupljena u svim životnjim sferama.

Jedan od onih koji otvoreno priča o tom muško-ženskom odnosu, ravnopravnosti spolova, o tome ko je za šta zadužen i šta se od koga očekuje, a da je to uvijek bez dlake na jeziku, je sarajevski slikar Sulejman Memo Haljevac, koji je za “Source” portal otvoreno govorio o svim detaljima muško-ženskih odnosa i o tome kako on gleda na ravnopravnost spolova u BiH.

Žene su danas mnogo uspješnije, nego ranije

Meni djeluje da je sva ta priča oko ravnopravnosti spolova prenapuhana. Mi smo svi, hvala Bogu, ravnopravni, te mislim da svaki muškarac treba da bude pri ruci ženi. Žene su danas gotovo pa uspješnije od muškaraca, tako da ta pomoć danas očito treba muškarcima od žena“, kaže kroz smijeh na početku razgovora za “Source” Memo Haljevac.

Unikatno pravilo oduvijek je bilo da je muškarac taj koji ima obavezu da se brine za svoju porodicu, međutim danas je sve više žena koje su glava porodice na način da su one te koje donose novac u porodicu, što zbog letargije muškaraca koji su se pretvorili u “mekušce”, kako to neki vole da kažu, što zbog samih žena koje jednostavno žele da budu glava kuće i ne mare za tim nekim nepisanim pravilima oko zarade novca i izdržavanja porodice.

Kad sam se oženio mama mi je rekla: ‘Onog trena kada ti ne budeš pišao stojeći, ti ćeš izgubiti brak’. Našim roditeljima je i dalje to u glavi da muškarac mora biti taj čija će biti glavna u kući, ali danas se to promijenilo. Žene su danas superiornije nego ranije i možda je i dobro da je tako. U nekim stvarima čak i više potegnu od samih muškaraca. Neka nama naših žena i dabogda bile uspješnije od nas muškaraca“, kaže Haljevac za “Source”.

Žena kao glava porodice

Našeg sagovornika smo upitali koliko njemu smeta kada mu je supruga “alfa i omega” u porodici, te da li mu zasmeta kada mu “šefuje” kao glava porodice.

Meni to može smetati, ali ‘u meni’, ona to ne smije vidjeti. Vidiš kako je danas postalo, čim nije sve uredu, odmah dijele crvene kartone. Kod mene je u braku sve rasporođeno. Moja žena također radi, ali je malo više oko djece. Ja malo više radim na poslu, kad ugrabim vremena onda je mijenjam. Što se tiče kućnih obaveza i poslova, tu smo se rasporedili po pola. Možda je prije 30 godina bilo drugačije, ali se danas živi 100 na sat pa je sve drugačije. Naravno da moram usisavati, prati i kuhati, sve radi mira u kući“, kaže Memo.

Što se tiče moje supruge lično, ja imam prostora za manevar. Može se nekad desiti da u jednom mjesecu radim četiri različita posla. Imamo nenormalno slobodu i nadopunjavamo se. Jedan mjesec zapnem ja više, jedan ona, ali ona je mene pustila jer zna da Memo može biti samo pravi Memo kada ima slobodu“, ističe Memo Haljevac.

Zloupotreba priče oko ravnopravnosti spolova

Sarajevskog slikara smo upitali da li po njemu, kao muškarcu, pojedine žene danas zloupotrebljavaju tu priču oko ravnopravnosti spolova.

Iskreno, ne mislim! Mnogo je priča, ali ono što ja vidim, a vidim mnogo jer znam mnogo ljudi, žene su te koje vuku konce. Pogledajte samo u susjedstvu, na čelu države su žene. Ja se držim one stare: ‘Ne može ništa bez žene’. Ja imam djevojčicu, pa se nadam da će i ona sutra, akobogda, biti superiornija u kući i da će biti ona koja vuče. To više nije tabu tema i nema više toga“, rekao je na kraju razgovora za “Source” Sulejman Memo Haljevac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh