Film i TV

BHRT prolongirao odluku o obustavi programa zbog Eura i Srebrenice

Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) nakon najave o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa od 30. juna tekuće godine donio je odluku da i nakon tog roka nastavi sa emitovanjem programa, prenosi Anadolu Agency (AA).

BHRT - N1 BiH

Kako navodi Upravni odbor BHRT-a, programske obaveze prema Euru 2016 te predstojeće obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici glavni su razlozi za prolongiranje primjene odluke o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa, koja je trebala stupiti na snagu 30. juna.

Podsjećajući da u proteklom periodu nisu napravljeni značajniji pomaci u smislu rješavanja problema naplate RTV takse i načina otplate dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u.

“Ako se ovome doda i činjenica da sa 30. junom, faktički, prestaje i privremeni način finansiranja javnih emitera putem prikupljanja takse preko računa za fiksne telefone tri dominantna telekom operatera, pokazuje se da je prethodna odluka o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa bila iznuđena i da je najavila razvoj situacije kojoj upravo svjedočimo”, navodi Upravni odbor.

BHRT je u cilju smanjenja troškova produkciju vlastitog programa od početka juna svela isključivo na informativne emisije i na sportski program, i to nakon što je, vlastitim naporima uspjela osigurati emitiranje Evropskog prvenstva u nogometu.

Iz BHRT-u ističu kako pozdravljaju usvajanje izmjena Zakona o javnom RTV sistemu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju kojim bi se regulisao sistem RTV naplate te pozivaju “predstavnike političkih partija da pokažu odgovornost i usvoje izmjene Zakona, nakon isteka amandmanske faze, i u drugom čitanju”, što bi se trebalo dogoditi u narednih desetak dana.

“Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, to bi bio znak za Upravni odbor da, zajedno s menadžmentom i svim uposlenicima BHRT, učini dodatne napore kako bi se programska funkcija javnog medijskog servisa BiH održala do konačnog rješenja stabilnog i efikasnog načina naplate RTV takse”, navodi se iz BHRT-a.

Dodaju kako nisu dobili odgovor od Poslovodstva Federalne radio-televizije za održavanje sastanka na kojem bi se dogovorio način plaćanja dugovanja za korištene usluge BHRT-a, koja su u prvih pet mjeseci 2016. godine dostigla iznos od 1.854.177,62 konvertibilnih maraka (KM).

“S tim u vezi, Upravni odbor BHRT je naložio Poslovodstvu BHRT da primjeni mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz višemjesečnog nedostatnog priliva sredstava”, navodi se iz Upravnog odbora BHRT-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh