Film i TV

“Ja nemam problem sa muslimanima već sa ideologijom Alije Izetbegovića! U Sarajevo bih rado došao, ali…”

Režiser Emir Kusturica, u ekskluzivnom intervjuu za “N1”, govorio je o Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću, Jugoslaviji, ratu i miru.

Emir Kusturica - N1info.com

Na pitanje kako odgovara na optužbe iz Sarajeva da je izdajnik bošnjačkog naroda, istakao je da od ne može biti izdajnik nečega čemu ne pripada.

– Mnogima se ne sviđa taj Vaš stav. I sami ste rekli “ja sam kontroverzan”. Neki će reći da ste izdajnik jednog naroda, konkretno bošnjačkog?

To su historijske neznalice… Imamo kontinuiranu potrebu srpskog naroda da se bori za slobodu, i onih koji se tako osjećaju.

– A šta ćemo sa osjećanjima onih koji tvrde da ste izdajnik?

E vidite. Mi smo počeli ovaj razgovor ljudski, a ti si ga završio sa pričom o izdaji.

– Ja ništa ne završavam, samo Vas pitam zbog dijela publike…

Čovječe Božji, izdaja čega?! Hoćeš da ti svoj DNK dam? DNK govori da mi je porodica došla 1800. godine iz Istočne Evrope, a u svojoj krvi imam 12 posto keltske, 6 posto pirinejske, i 80 posto balkanske. Prema tome, izdaja može biti zločin koji ne zastarjeva za one koji pripadaju jednom korpusu. Ja nemam nikakav problem sa muslimanima, ja imam problem sa ideologijom koju je nametnuo Alija Izetbegović, kao prototip te ideje zavođenja južnoslovenskih naroda, koju je Napoleon započeo, koji se uspješno obavlja danas, gdje se favorizuje albanski narod, koji jeste faktor destabilizacije od Napoleona do danas.

Zemljače, sačekaj sad… Ja sam iz Sarajeva otišao 1989. godine. I od tada se nisam tamo vraćao, izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH.

– Da li ćete doći u Sarajevo?

U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jednu veliko neprijateljstvo prema (bh. entitetu) Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji.

– Jednom ste rekli da Vi niste dobri za političara, zbog “naglog karaktera”. Međutim, bliski ste sa politikom, političarima. Na primjer, sa Dodikom. Šta mislite o njemu?

Mislim sve najbolje, zato što (bh. entitet) Republika Srpska predstavlja zalog u kojem će kultura opstati. A sve kulture koje postoje treba čuvati, zato što ona male narode štite od brzog propadanja, prenosi “N1“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh