Film i TV

Dobitnik Šestoaprilske nagrade – Preminuo glumac Vlado Jokanović

Doajen bosanskohercegovačkog glumišta Vlado Jokanović preminuo je danas, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

No image - Haber.ba


Vlado Jokanović (Foto: Radio Sarajevo)

Vlado Jokanović rođen je je 1929. godine u Doboju. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O’Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin… „ Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti…

“Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru… Teatra nema bez profesionalnosti…” – govorio je Vlado – glumac, prijatelj, kolega bez kojeg teatar na Obali više nikada neće biti isti… “, navodi se u saopćenju NPS-a o smrti ovog bh. glumca.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh