Fudbal

Još uvijek ništa od regionalne fudbalske (ex. YU) lige

U Opatiji je, uz domaćinstvo Hrvatskog nogometnog saveza, održan drugi regionalni sastanak fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Sastanak u Opatiji - Večernji.hr

Nastavno na memorandum o saradnji koji su ovi savezi potpisali na svom prvom sastanku održanom u Ljubljani u januaru ove godine, razgovaralo se o više tema koje su zajedničke svim savezima.

To su, prije svega, zaštita i sigurnost na fudbalskim takmičenjima – što je gorući problem većine saveza učesnika sastanka; socijalni dijalog između saveza, klubova i igrača; nova uloga posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju; regionalno takmičenje te aktualna situacija na razini FFIA-e i UEFA-e, piše “Večernji list“.

Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na svojim stadionima, a o čemu je upoznat UEFA-in predstavnik, Marc Timmer voditelj Odjeljenja za sigurnost i stadione. Jedinstveni je stav da bez efikasnog i integrisanog djelovanja državnih institucija ovaj problem fudbalske organizacije ne mogu riješiti same.

Bez toga se neće moći omogućiti fudbalerima i njihovim organizacijama te najvećem dijelu navijača da se takmiče, odnosno uživaju u fudbalu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja.

Predlaže se da UEFA nastavi kontinuirano poticati državne vlasti u integriranom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odgoda rješavanja ovih problema imat će dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih fudbalera te su zaključili da se nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući finansijska izdavanja. U odnosu na posrednike, zaključeno je da se njihov status i djelovanje trebaju regulisati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA-e.

Regionalno takmičenje bit će jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i glavnih sekretara UEFA-inih saveza članova koji će se održati u septembru ove godine te stoga o ovoj temi nisu zauzeti novi stavovi.

Tema je bila i aktualna situacija u FIFA-i, a posljedično i UEFA-i te je dogovoreno da će savezi učesnici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.

Nastavak međusobne saradnje u takmičenjima, razmjeni iskustava, kadrova i dalje će se nastaviti i poboljšavati.

Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će se održati uz domaćinstvo Nogometnog/Fudbalaskog saveza Bosne i Hercegovine u 11. mjesecu u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh