Fudbal

FK Sarajevo – Huligani nisu ugrozili bezbjednost igrača!?

Fudbalski klub Sarajevo uputio je saopštenje povodom odluke Takmičarske komisije Fudbalskog saveza BiH da se utakmica 9. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Borca, koja je prekinuta u 70 minutu zbog utrčavanja navijača domaćeg tima u teren, registruje rezultatom 3:0 u korist kluba iz Banjaluke.

No image - Haber.ba


FK Sarajevo (Foto: Arhiva)

“Tragom informacija iz medija da je takmičarska komisija FS BiH registrovala rezultat utakmice između Sarajeva i FK Borca u korist gostujuće ekipe rezultatom 0:3, ovim putem Fudbalski klub Sarajevo želi javnost, pa i organe Saveza, upoznati sa nizom činjenica i propusta organa FS BiH, istovremeno ističući da se službena lica na ovoj utakmici nisu ponašala u skladu sa pravilnicima i propisima N/FSBiH”, saopšteno je iz kluba.

FK Sarajevo navodi da je prekid utakmice izazvan ulaskom 4 huligana, koji su se uputili prema tribini sa gostujućim navijačima, te niti jednim potezom nisu ugrozili bezbjednost igrača i predstavnika obje ekipe, kao ni službenih lica. Prekid je trajao manje od pet minuta, nakon čega su snage agencije za zaštitu i MUP-a Kantona Sarajevo, kojih je bilo i više nego dovoljno na stadionu, situaciju na stadionu imale pod punom kontrolom.

“Službena lica su kasnila sa formiranjem kriznog štaba, koji je oformljen tek nakon insistiranja predstavnika FK Sarajevo, a potom je održan sastanak kojem su prisustvovali delegat meča, glavni sudija, predstavnik FK Sarajevo, predstavnik FK Borac, komesar za bezbjednost FK Sarajevo i predstavnik MUP-a Kantona Sarajevo. Na tom, jedinom zvaničnom sastanku koji je održan u sobi za brifing, donešena je jednoglasna odluka, a na preporuku predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo koji je garantovao bezbjednost svih aktera utakmice i uz saglasnost svih prisutnih, da se utakmica nastavi bez pražnjenja tribina”, stoji u saopštenju.

Iz tabora sarajevskog tima naglašavaju da je glavni sudija pištaljkom oglasio poziv igračima gostujuće ekipe, na koji su igrači Borca oglušili, te su nakon toga, a na prijedlog rukovodstva FK Borac, odbili da izađu na teren.

Sudija meča je nezvanično zatražio pražnjenje sjeverne tribine stadiona Koševo, što je i učinjeno, nakon čega je donesena odluka da se utakmica prekine, što u FK Sarajevo smatraju sramotnim i protivno svim pravilima fudbalske igre.

“Za svo to vrijeme, službena lica niti jednom nisu izašla na teren da vide da li su se stekli uslovi za nastavak utakmice. Iako smo to tražili, nije nam dozvoljen uvid u izvještaje i zapisnike službenih lica sa predmetne utakmice, nije nam dozvoljeno da prisustvujemo sjednici takmičarske komisije, a posebno nas brine to što se, izgleda, izvrtanjem činjenica i faktičkog toka događaja na utakmici nakon kratkotrajnog prekida, usmjerio zaključak Takmičarske komisije protiv FK Sarajevo”, stoji u saopštenju.

FK Sarajevo žali zbog prekida utakmice i ponašanja četvorice huligana, te je spreman suočiti se sa svim odlukama Disciplinske komisije FS BiH.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh