Fudbal

BiH će od 2021. godine implementirati VAR sistem

VAR tehnologija od 2021. godine mogla bi se naći na terenima Premijer lige BiH, prenosi portal Klix.ba iz izvora bliskih Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH.

VAR tehnologija - SCsport.ba

Video assistant referees (VAR) već se uveliko koristi u svim najjačim evropskim ligama, a kako vrijeme prolazi, tako i slabije lige, odnosno savezi, uvode VAR u nacionalna prvenstva.

Shodno tome, čelnici NSBiH prema saznanjima do kojih je došao Klix već ozbiljno razmišljaju o uvođenju VAR-a, a ukoliko već u 2019. godini odluče da uvedu ovu tehnologiju, onda ćemo na početku sezone 2021/2022 imati ovu sjajnu tehnologiju i u domaćem prvenstvu, čime ćemo ići u korak sa modernim evropskim nogometom.

Naš bivši proslavljeni arbitar Salem Prolić rekao je da NSBiH ozbiljno razmišlja o uvođenju VAR tehnologije, ali nije mogao potvrditi saznanja da će to biti 2021. godine. Ipak, rekao je da NSBiH prati evropske trendove i da shodno tome vjeruje kako će VAR u budućnosti pronaći svoje mjesto u Premijer ligi BiH, piše “SCsport“.

“NSBiH prati evropske trendove i vjerujemo da će VAR skorijoj budućnosti doći u Premijer ligu BiH. VAR je već sada ozbiljno sredstvo u modernom evropskom nogometu, možemo reći da je nezaustavljiv i da je neminovno da će jednog dana doći u Premijer ligu BiH, ali teško je precizirati kada će to tačno biti. Znam da se predsjednik NS BiH Elvedin Begić zauzeo za njegovu implementaciju, ali mi trenutno imamo druge goruće probleme, prije svega reflektore i loše terene, nakon kojih će se sigurno više i ozbiljnije razmišljati o VAR-u”, rekao je Prolić.

Prolić ima najbolje moguće mišljenje o ovoj tehnologiji i smatra da će s ovim novitetom u nogometu u budućnosti sudijske greške biti svedene na minimum.

“Lično mislim da je VAR jako pozitivan, sudije su ljudi koji griješe jer nekada imaju jako težak ugao da na najispravniji način vide situaciju, uz to imaju jako malo vremena, a VAR će sigurno dobro doći u tome. Greške će s VAR-om biti svedene na minimum. Što se tiče nejednake upotrebe VAR-a, treba reći da je to prije svega stvar dogovora kako i na koji način će se VAR koristiti, nekada sudija sam provjerava situaciju, a nekada vjeruje svom pomoćniku koji se nalazi u VAR sobi”, kazao je Prolić.

Najbolji bh. sudija Irfan Petljo već je prošao VAR obuku u sklopu UEFA-inog projekta edukacije sudija iz liga koje ne koriste ovu tehnologiju, a u razgovoru za Klix.ba precizno je objasnio u kojim situacijama se ova tehnologija smije i treba koristiti.

“Prvenstveno, VAR je uveden kako bi se u nogometu izbjegli veliki skandali, odnosno kako ne bi došlo do očiglednih grešaka na štetu jednog tima i povodom toga, napisan je VAR protokol koji je osnova funkcionisanja VAR-a i čije poznavanje je jako bitno. VAR protokol određuje samo određene segmente nogometne igre koji se mogu pregledati kroz VAR, a to su: Da li je gol ili nije gol, zatim penal – da ili ne, onda zamjena identiteta igrača i na kraju da li se treba dodijeliti direktan crveni karton. Ovo su isključivi elementi u kojima se gleda VAR, a bitno za dodati je da se VAR koristi samo u situacijama ‘crno-bijelo’, odnosno kada je sudija napravio krupnu grešku, kada nije vidio incident iz nekih objektivnih razloga”, kazao je Irfan Petljo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh