Fudbal

FIFA ponovo pokreće fond za pomoć igračima

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ponovo pokreće fond za pomoć igračima koji ne primaju plaću od svojih klubova ili im plaće kasne.

FIFA - blogspot

Najavljeno je i drastično povećanje raspoloživih sredstava.

Specijalni fond vrijedan 16 miliona dolara bit će dostupan od 1. jula ove godine, do kraja juna 2022. godine u skladu sa sporazumom postignutim između FIFA-e i sindikata nogometaša (FIFPro). Do kraja juna ove godine na snazi ​​će biti stari fond od pet miliona dolara koji je FIFA osnovala kako bi pomogla igračima početkom jula 2015. godine.

Iznos od 16 miliona dolara bit će raspodijeljen na sljedeći način – tri miliona dolara za ovu godinu, četiri za iduću i četiri miliona za 2022. godinu, dok je pet miliona dolara rezervirano za retroaktivnu zaštitu igrača, odnosno za plaće onih fudbalera čija su neisplaćena potraživanja trebala biti isplaćena u periodu od jula 2015. do juna 2020. godine.

Svjetski sindikat igrača FIFPro procjenjuje da je oko 50 klubova u 20 zemalja – uglavnom u Istočnoj Evropi i Aziji – zatvoreno u posljednjih pet godina, a stotine igrača ostale su bez plaća.

U mnogim slučajevima, navode iz sindikata, klubovi su ponovo uspostavljeni, uz samo blagu promjenu imena.

“Iako ove potpore neće pokriti puni iznos plaća koji se duguju igračima, ovaj će fond osigurati važnu “sigurnosnu mrežu”, kazao je predsjednik FIFProa Philippe Piat, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh