Fudbal

Doktorica Obradović – Upozorenje za naše navijače koji idu u Brazil: Primite tri vakcine rizično je u Ciuabi

Svi koji će se uskoro uputiti ka Brazilu, kako bi prisustvovali predstojećem Svjetskom prvenstvu, trebaju se vakcinisati da bi smanjili mogućnost oboljenja od zaraznih bolesti u ovoj izuzetno rizičnoj zemlji Latinske Amerike, istakla je specijalista epidemiolog prof. dr. Zarema Obradović, autorka knjige „Zaštita zdravlja putnika u međunarodnom saobraćaju“.

No image - Haber.ba


Bh navijači (Foto: Arhiva)

“Brazil je posebno rizična destinacija s aspekta rizika od kontaminirane hrane i voda, kao i uboda insekata, tako da se prije odlaska u ovu zemlju preporučuju tri vakcine”, kaže autorica knjige “Zaštita zdravlja putnika u međunarodnom saobraćaju”. Inače, tri vakcine za put u Brazil, ako ih primite u Sarajevu, koštaju 250 KM (125 eura).

“Vakcina protiv žute groznice pruža zaštitu od 10 godine za putovanje u sve zemlje uz ekvator. Druge dvije vakcine su vakcine koje se koriste uvijek kada postoji rizik da će osoba uzeti kontaminiranu vodu i hranu, a to je u Brazilu veoma često. Preporučuje se i vakcina protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa”, istakla je dr. Obradović, dodavši:

“Pored vakcina, izuzetna pažnja se mora obratiti na ličnu higijenu u Brazilu. Oni koji odsjednu u nešto lošijim hotelima, neka ni slučajno ne piju vodu sa slavina. Vodu u Brazilu treba piti flaširanu i to kupljenu u zvaničnim prodavnicama, ne nikako na ulicama. Naime, u Brazilu se voda prodaje i na ulicama, koja je pakovana bez da nije prošla kontrolu. Isto tako, ne trebaju se kupovati velike količine vode, jer se i voda može pokvariti. Treba kupiti flašu od pola litre ili litre.”

– Zube prati vodom iz flaše –

Profesorica Obradović preporučuje i da svi tokom boravka u Brazilu zube peru sa flaširanom vodom, ne onom sa slavina. Ona tvrdi kako se ruke trebaju prati više puta na dan, odnosno učestalije nego kući. Posebna opasnost zarazama prijeti i od hrane.

“Ne konzumirati svježe voće i povrće koje vi niste oprali. Izbjegavati razne vrste salata od povrća, pa i voćne, osim ako lično niste kupili voće ili povrće, vi ga oprali i napravili sami. Postoji veliki rizik unošenja amebe u vodi i voću i povrću. U Brazilu treba jesti termički obrađenu hranu, prženo, skuhano, sa roštilja”, pojasnila je dr. Obradović, kazavši i da je važno konzumirati hranu odmah, nipošto je ne ostavljati u sobi, jer u tropskim krajevima postoji mogućnost da se hrana veoma brzo pokvari.

Žuta groznica je bolest koja se prenosi ubodom komaraca. U središtima gradova rizik od oboljenja je manji, ali opasnost vreba posebno u prirodi.

“Postoji rizik od uboda komarca, kojih nema kod nas, ali ih ima jako puno u tom dijelu svijeta. Aktivni su i danju i noću. Uz vakcinaciju preporučuje se i sredstvo ‘repelent’, koje odbija insekte. Najbolje bi kod nas bilo kupiti Autan u stiku, te sa njim zaštiti ručni i skočni zglob. Ne treba mazati cijelo tijelo. Ako se uputite izvan brazilskih gradova treba obući pamučne majice dugih rukava, dugih nogavica i nositi zatvorenu obuću”, govorila je za Anadolu Agency dr. Obradović, naglasivši da je to jako važna mjera zaštite od uboda komaraca putem kojim se može oboljeti od žute groznice.

Što se tiče utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u grupnoj fazi takmičenje na Mudnijalu, najveći rizik nosi gostovanje u Cuiabi, u kojoj će izabranici selektora Safeta Sušića igrati protiv Nigerije 21. juna. U blizini granice s Bolivijom u regiji Mato Grosso na srednjem zapadu Brazila vegetacija je slična onoj u Amazonu, te su uslijed toga i visoke temperature. Za Cuiabu mnogi kažu da je najtopliji grad u državi, jer su nerijetko temperature i preko 40 stepeni Celzijusa.

“Cuiaba je najrizičnija pogotovo zbog komaraca o kojima smo pričali. Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija i FIFA su istakli kako bi sve trebalo biti poprilično sigurno”, objasnila je doktorica specijalista epidemiolog.

Obradović je rekla i da se ni slučajno ne treba ugledati na način života domaćeg stanovništva, čiji je organizam naviknut na tamošnji način života, već da se treba pridržavati spomenutih uputa.

Iako će za vrijeme SP u Brazilu kalendarski biti zimsko godišnje doba, u Guaruji koja će biti baza fudbalera BiH, te Rio de Janeiru gdje će igrati 15. juna protiv Argentine i Salvadoru u kojem će imati meč sa Iranom 25. juna, moći će se kupati u moru, Atlanskom okeanu.

“More ne bi trebalo biti problem na zvaničnim plažama. No, dobro bi bilo da se po izlasku iz mora ipak ode pod tuševe, ali i dobro operu ruke, kako ne bi došlo do nekih infekcija”, smatra doktorica Obradović, ističući kako će svi gradovi u Brazilu medicinski biti dobro pripremljeni za vrijeme Mundijala.

– Ne pijte gazirane sokove na letu ka Brazilu –

Specijalistkinja za zaštitu zdravlja prilikom putovanja u međunarodnom saobraćaju tvrdi i kako treba biti oprezan i tokom višesatnog leta do Brazila.

“Prekookeanski letovi su dugi i sa njima se nije igrati. Treba obući komotnu obuća, što je moguće češće prošetati po avionu zbog cirkulacije. Ne piti ništa gazirano tokom leta. Gazirana pića podižu želudac pa može doći do dodatnih mučnina. Treba piti voćne sokove, vodu”, predlaže doktorica Obradović.

Po dolasku u Brazil poslije iscrpnog puta, mnogi će se suočiti sa tzv. “Jet lagom”, desinhronizacijom u organizmu nastalom kao posljedica letenja avionom kroz vremenske zone.

“Kažem, uvijek otiđite spavati kada i lokalno stanovništvo. Prošetajte malo prije toga, pomaže i sunce. Na taj način brže ćete se navići na novu vremensku zonu”, zaključila je doktorica Obradović.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh