Košarka

U majici sa ljiljanima: Nurkić citirao čuvenu kasidu uz snažnu patriotsku poruku

Jusuf Nurkić se često na društvenim mrežama oglašava patriotskim statusima i fotografijama, a sada je citirao Sejjida Kutba, jednog od najznačajnijih duhovnih vođa pokreta Muslimanske braće.

Jusuf Nurkić - Instagram

Sejjid Kutb je pogubljen 29. avgusta 1966. godine, kao predstavnik opozicije novom egipatskom poretku, a koji je bio usmjeren protiv pokreta Muslimanska braća, piše “Scsport“.

Zatvoren je pod optužbom da je spremao državni udar i ubistvo predsjednika Egipta Džemala Abdul Nasera, nakon čega je u montiranom procesu osuđen na smrtnu kaznu.

Za ideju u koju je vjerovao položio je svoj život i prolio svoju krv, nastojeći da uzdigne riječi istine ispred nepravednog vladara koji ga je zbog toga ubio.

Sejjid Kutb je prije pogubljenja napisao kasidu Brate, slobodan si… koja je jedna od najpoznatijih islamskih pjesama. Naišla je na širok odziv širom islamskog svijeta, a dio je citirao i Jusuf Nurkić:

Mi nismo ptice polomljenih krila, poniženje i predaju nikada prihvatiti nećemo!

Jedna i Jedina, Republika Bosna i Hercegovina“, poručio je Nurkić.

Jusuf Nurkić – Screenshot


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh