Ostali sportovi

"Zlatno doba" dopinga? – Svjetski rekordi koji nikada neće biti srušeni!

Za osamdesete se godine prošlog vijeka smatra da su bile ‘zlatno doba’ dopinga, a iako većina stvari nikad nije dokazana, ostali su rekordi koji teško da će neko srušiti. Prema mnogima, ovo je nemoguća misija, a ova brigada atletičara podsjeća nas na Olimp, dom grčkih bogova, gdje za smrtnike ulaska nema.

No image - Haber.ba


Sandra Perković (Foto: Reuters)

Iako će se u muškoj konkurenciji teško rušiti rekordi u skoku u dalj, skoku u vis, troskoku, kao i 400 metara sa i bez prepona, izdvojili smo ova tri rekorda, koja će vjerovatno opstati – možda i zauvijek.

BACANJE KUGLE
Randy Barnes, SAD
Rekord: 23,12 m; 1990.

Ovaj je rekord postavljen pod vrlo sumnjivim uslovima (kao i većina iz toga doba), budući da je isti atletičar spomenute godine bio suspendovan na dvije i po godine zbog uzimanja nedopuštenog sredstva metil-testasterona. Uzeo je zlato u Atlanti 1996., a posljednjih deset godina niko nije hicem došao niti u pola metra od ovog rekorda.

SKOK S MOTKOM
Sergej Bubka, SSSR, Ukrajina
Rekord: 6,14 m; 1995.

Bubka ostaje jedini skakač motkom koji je preskočio više od 6,05, a tokom karijere rušio je svjetski rekord čak 35 puta – 17 puta vani i 18 puta u dvorani. Bio je prvi preko šest metara te ima uvjerljivo najviše skokova preko te visine. Posljednji veliki skok motkom izveo je Brad Walker 2008., kada je preskočio 6,04, ali osim toga, niko nije došao unutar 10 centimetara.

BACANJE KOPLJA
Jan Železny, Čehoslovačka, Češka
Rekord: 98,48 m; 1996.

Trostruki olimpijski prvak bacio je čak 53 od ukupnih 99 bacanja preko 90 metara. Koliko je dominantan, dovoljno govori da su sljedeći na toj listi, Andreas Thorkildsen i Aki Parviainen, uspjeli to napraviti samo osam puta. Železny je jedini koji je ikad bacio preko 94 metra, a posljednjih godina hici preko 90 postali su prava rijetkost.

TRČANJE 100 METARA
Florence Griffith-Joyner, SAD
Rekord: 10,49 sek; 1988.

Najbrža žena na svijetu umrla je sa svega 38 godina od epileptičkog napada, a već se dugo nagađa da je u njene uspjehe ugrađeno mnogo nedopuštenih sredstava. Niko nikada osim nje nije istrčao 100 metara ispod 10 i po sekundi, a najbliže joj je prije nekoliko godina prišla Carmelita Jeter, na 15 stotinki sekunde (10,64 sekunde).

TRČANJE 400 METARA
Marita Koch, Istočna Njemačka
Rekord: 47.60 sek; 1985.

Posljednjih deset godina niko nije došao na sekundu od tog rekorda, a jedino je Sonya Richards uspijevala povremeno trčati ispod 49 sekundi. Ako zanemarimo atletičarke iz ‘istočnog bloka’, samo je Marie-Jose Perec došla blizu kada je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. istrčala 48,25 sekundi.

BACANJE DISKA
Gabriele Reinsch, Istočna Njemačka
Rekord: 76,80 m; 1988.

Dovoljno je reći da je deset najboljih rezultata u ovoj disciplini postignuto u osamdesetima, redom od atletičarki sa istoka Evrope, te redom na mitinzima u istočnim evropskim zemljama. Najbolji hitac Sandre Perković iz Hrvatske iznosi 69,11 metara na OI u Londonu (iako je bacila i 69,99 m), što dovoljno govori koliko je najbolja atletičarka u ovoj disciplini daleko od nekadašnjih rezultata.

(tportal)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh