BiH

Višegrad slavi Ruse koji su učestvovali u ratu u BiH ’92. – ’95.

Otkriveni spomenik podignut je u znak sjećanja na Ruse poginule u BiH.

U Općini Višegrad na uzvišenju Stari grad jutros je otkriven spomenik podignut u znak sjećanja na Ruse koji su poginuli u redovima Vojske RS. Spomenik je u formi krsta i podignut je sa ciljem veličanja ruskih učesnika u ratu u BiH u vrijeme 1992 – 1995.

Haber.ba” ističe da je u ratu u BiH učestvovalo 700 ruskih državljanja, 37 ih je poginulo od kojih je 7 život izgubilo baš u Višegradu. Zanimljivo je da BiH nikada pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nije pozivala na odgovornost Rusiju za učešće u agresiji na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Republika srpska današnji dan, 12. april obilježava kao Dan ruskih dobrovoljaca.

Haber” podsjeća i da je, zemljište na kojem je podignut krst iznad Višegrada u vlasništvu Vlade bh. entiteta Republike Srpske. Kao vlasnik lokacije, Vlada bh. entiteta RS u nekoliko je navrata zloupotrijebila to pravo upravo za promovisanje ljudi kojima se zamjera da su odgovorni za agresiju na BiH. Spomenimo i slučaj i nane Fate Orlović u čijem dvoristu je Vlada bh. entiteta RS podigla crkvu ili pak višegradsko zdanje Andrić grad kojim se veliča srpstvo istodobno negirajući sve ostale nacije i nacionalnosti.

Ispravnost ovih postupaka u narednom periodu namjerava provjeravati predsjednik Skupštine Općine Višegrad iz reda bošnjačkog naroda ali i Medžlis Islamske zajednice u Višegradu.

VEZANI TEKST:

https://www.arhiva.haber.ba/vijesti/440022-bakira-hasecic-spomenik-u-visegradu-je-priznanje-ruskim-krvnicima-ucesnicima-u-genocidu-nad-bosnjacima


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh