Vijesti

Sindikat Aluminija: Radnici su najmanje krivi

Bevanda je potvrdio da bi, po novoj sistematizaciji – koji je sačinila Uprava Aluminija u nastojanju da se obnovi proizvodnja u toj fabirici – do 390 radnika ostalo na poslu.

"Aluminij" Mostar - Source.ba

Nije postignut nikakav dogovor na jutrošnjem sastanku predstavnika Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar sa zvaničnicima Uprave te firme, koja je 10. jula ugasila proizvodnju zbog oko 200 miliona eura nagomilanih dugovanja, od čega se najveći dio odnosi na ključnu Aluminijevu sirovinu – električnu energiju.

Potpredsjednik Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Mostar, Stjepan Bevanda izjavio je nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata kako je predstavnicima Sindikata saopćeno da je osiguran novac za otpremnine za oko 500 radnika, koji bi po novoj sistematizaciji, postali tehnološki višak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Mi smo rekli na zadnjoj Skupštini (sindikata) da ne prihvaćamo načelno sistematizaciju, jer ne možemo se složiti da naših 500 kolega ide na ulicu, a najmanje su krivi za to”, izjavio je Bevanda, najavivši da će, najvjerovatnije u četvrtak, biti održana Skupština sindikata, na kojoj će biti donesena konačna odluka o stavu radnika.

On je kazao i kako je Uprava ponudila i sporazumni raskid ugovora o radnom odnosu. Bevanda je napomenuo da bi samo mali broj radnika eventualno pristao na to, jer ih ne zanima odlazak na Biro za zapošljavanje niti osiguranje kredita, jer žele ići raditi u inostranstvo. Ostali bi, smatra Bevanda, sporazumnim raskidom ugovora izgubili navedena prava koja ih sljeduju prijavljivanjem na Službu za zapošljavanje.

Bevanda je potvrdio da bi, po novoj sistematizaciji – koji je sačinila Uprava Aluminija u nastojanju da se obnovi proizvodnja u toj fabirici – do 390 radnika ostalo na poslu.

“Trebate shvatiti svi da je nekim ljudima ovdje ponuđeno da rade za puno manje para, nego da servisiraju svoj život”, dodao je Bevanda,piše Fokus

On je potvrdio da je i dalje na snazi odluka sindikata o izlasku na ulice, pred zgradu HDZ-a BiH i Vlade FBiH, ako Uprava Aluminija radnicima počne dijeliti otkaze ugovora o radu, bez prethodno osiguranog novca za otpremnine.

“Sindikat je rekao da nas niko neće odavde istjerati na ulicu bez dinara. Kada bi nam oni dali to, sljedeći dan bi išli pred HDZ, a ovamo bi išli pred zgradu Vlade. Uglavnom, ja mislim da od te opcije sad trenutno nema ništa, jer su obezbjeđeni novci, otpremnine su obezbjeđene što smo mi tražili”, dodao je Bevanda.

Iz Uprave Aluminija nije bilo izjava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh