Vijesti

Mole banke za spas više od 3.000 građana i preduzeća tražilo odgodu plaćanja kredita

U samo prvih deset dana aprila čak 3.172 korisnika kredita podnijelo je zahtjev nekoj od banaka u Republici Srpskoj za “privremeni” moratorijum na otplatu ukupno 617 miliona konvertibilnih maraka kredita, saznaje Srpskainfo.

Riječ je pravnim licima i građanima koji su se u zahtjevima pozvali na Odluku Agencije za bankarstvo RS o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

Odgodu plaćanja kredita zbog otežanog poslovanja tražili su uglavnom privrednici iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i saobraćaja.

S druge strane, građani su najviše tražili “privremeni” moratorijum na kredite za opštu potrošnju.

U Agenciji za bankarstvo RS za Srpskainfo kažu da su banke sa sjedištem u RS i organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH odobrili nešto manje od polovine primljenih zahtjeva, tačnije odobrli su 1.296 privremenih moratorijuma (1.060 građana i 236 pravnih lica) u ukupnom iznosu od 181 milion KM (35 miliona KM za građane i 146 miliona KM za pravna lica).

Istovremeno, banke su dodatno samoincijativno odobrile „privremeni“ moratorijum za 1.478 građana u iznosu od 19 miliona KM.

U istom periodu, banke su zaprimile 1.300 zahtjeva za druge mjere (moratorijum, grejs period i dr.) u ukupnom iznosu od 602 miliona KM, od čega se na građane odnosi 737 zahtjeva ili 31 milion KM, a 563 zahtjeva ili 571 milion KM na pravna lica.
Banke su u prvih deset dana odobrile i druge mjere za 129 pravnih i fizičkih lica u ukupnom iznosu od 75 miliona КM, od čega preovlađuje mjera grejs perioda.

Prilikom analize navedenih podataka o obimu broja podnesenih i odobrenih zahtjeva treba imati na umu, kako kažu u Agenciji, da su banke programe posebnih mjera usvojile početkom aprila, te da je prva dekada aprila dobrim dijelom iskorištena za pripremne aktivnosti, te se intenziviranje aktivnosti na odobravanju posebnih mjera-olakšica klijentima očekuje u narednom periodu što bi trebalo rezultirati većim brojem odobrenih „privremenih“ moratorijuma i drugih mjera-olakšica.

Banke imaju obavezu da na dekadnoj i mjesečnoj osnovi informišu Agenciju o efektima realizacije posebnih mjera u skladu sa formom koju je propisala Agencija,piše Srpskainfo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh