Vijesti

Dr Skočibušić: Vjerujem da ćemo se u julu kupati na moru

S obzirom kako se najavljuje da će se virus vratiti s jeseni, dr. Skočibušić je govorio na koji način ga spremno dočekati, te kako ojačati imunološki sistem

fokus

Zasigurno da će do daljnjega biti neophodne sve individualne mjere zaštite poput rukavica, pranja ruku, nošenja maski i distanciranja, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) doktor Siniša Skočibušić, specijalist infektologije i subspecijalist intenzivne medicine, na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i tajnik Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini.

On je to rekao govoreći o najavama da je naredne sedmice najavljeno dodatno ublažavanje mjera u smislu otvaranja vrtića, organiziranja javnog prijevoza, otvaranja ugostiteljskih objekata… Dao je svoj stav da li je s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju vrijeme za ovakve mjere i koji su savjeti građanima kako da se ponašaju u uslužnim objektima, a kako u javnom prijevozu.

“Naši građani su pokazali postojeću razinu svijest o zaštiti, unatoč pojedinačnim propustima i “grijesima struktura“. Trenutno epidemiološko stanje ukazuje da i dalje moramo biti budni, jer BiH je još daleko od toga da bude “corona free country“, poručio je dr. Skočibušić.

HIGIJENSKE MJERE ODUVIJEK BILE JAKO VAŽNE ZA BANJSKO LIJEČENJE
S obzirom da je veliki broj građana u iščekivanju otvaranja i banjskih lječilišta, dr. Skočibušić je govorio na koji način koristiti te vrste usluga, prvenstveno kada su u pitanju bazeni i prostori sa termalnom vodom, ali i općenito i kada su u pitanju javni bazeni i otvorenog i zatvorenog tipa.

“Treba imati na umu da je prijenos COVID-19 primarno kapljičnog tipa, ali i da klor u bazenima djeluje na virus. Stoga, epidemilozi i virolozi će procijeniti vijabilnost virusa i stupanj rizika. Ne moramo u ovoj utrci za poništavanje preventivnih mjera biti prvi i u banjskom liječenju, Inače, poznato je da su higijenske mjere oduvijek bile jako važne za banjsko liječenje, tretmane u saunama i salonima ljepote”, naglasio je dr. Skočibušić.

Dr. Skočibušić je dao i ocjenu da li bi tokom juna građani mogli planirati godišnje odmore na Jadranu ili bar kada je Neum u pitanju, te kakvi su savjeti za boravak na planinama.

“U ovoj pandemiji smo ponovo otkrili naše prelijepe planine, šetnje, čist zrak, bistre rijeke, … Povrat prirodi i zemljoradnji je resetirao naš duh. Ponovno smo bili svjedoci vrijednosti zelenih površina pred zgradama u gradovima. Zasigurno da će veliki broj naših sugrađana nastaviti s takvim oblicima života, birajući otvoreni svježi zrak umjesto zadimljenih zatvorenih prostorija. Jadranska morska obala ima jedinstveno mjesto na svijetu, i uvjeren sam da ćemo u srpnju (julu) se kupati u slanoj morskoj vodi i izležavati se u borovoj hladovini”, naglasio je dr. Skočibušić.

INTERAKCIJA S DRUGOM DJECOM ĆE DOPRINIJETI PSIHOMOTORNOM RAZVOJU DJECE
S obzirom da je mnoštvo dvojbi u smislu uporabe zaštitnih maski i rukavica, odnosno da su različiti i njihovi principi upotrebe u zavisnosti od dijela BiH dr. Skočibušić je govorio i o tome koji su savjeti da li nositi maske i rukavice samo u objektima i prijevozu ili i izvan, te šta tijekom boravka na moru i planinama, kao i šta sa djecom u tom smislu.

“Djeca su naša posebna briga i radost. Roditelji su imali priliku se dva mjeseca intenzivno družiti sa svojim najdražim. Boravak u prirodi i sigurnom okruženju, te interakcija s drugom djecom će doprinijeti psihomotornom razvoju djece. Sigurno da javni prijevoz je uvijek mjesto povećanog rizika za prijenos ne samo koronavirusne infekcije, nego i drugih respiratornih infekcija. Socijalne interakcije s asimptomatskim bolesnicima, a kojih je najveći broj, nose određeni rizik i to je razlog zašto struka preporuča kontinuirano pridržavanje svih mjera prevencije”, kazao je dr. Skočibušić.

S obzirom kako se najavljuje da će se virus vratiti s jeseni, dr. Skočibušić je govorio na koji način ga spremno dočekati, te kako ojačati imunološki sistem,piše Fokus

“Ma koliko hrabro, možda i neutemeljeno, osobno sam mišljenja da neće biti drugog vala. Ostaje u razdoblju pred nama vidjeti hoće li se doista epidemija smiriti ili reaktivirati na jesen. Iskustva iz razdoblja dva mjeseca iza nas govore u prilog da smo posve spremni za suočavanje s izazovima pandemije te da smo evoluirali u odnosu na početni strah i zabrinutost od neizvjesnosti. Pravilna i redovita prehrana netretiranom genetski nemodificiranom hranom uz dovoljno rada i odmora te manje stresa i ljudske pakosti će osnažiti naš imunitet”, kazao je dr. Skočibušić.

KOMENTARI


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh