BiH

Vrhovni sud FBiH – "Dvije škole pod jednim krovom" se moraju ukinuti

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostupanjsku presudu protiv Hercegovačko-neretvanske županije (Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta), Osnovne škole Stolac i Osnovne škole Čapljina istaknuvši kako “dvije škole pod jednim krovom” predstavljaju etničku segregaciju učenika i diskriminaciju te kako takva praksa mora biti ukinuta.

No image - Haber.ba


Škola (Foto: Arhiva)

Istodobno je odbacio drugostupanjsku presudu Općinskog suda u Mostaru u kojoj je navedeno kako je predmetna tužba neblagovremena naglasivši kako se “u konkretnom slučaju radi o sustavnoj diskriminaciji koja se po samoj svojoj prirodi proteže kroz vrijeme – kontinuirano, pa se ne bi moglo prihvatiti računanje rokova za podnošenje tužbe na način kako to obrazlaže sud u svom drugostupanjskom rješenju Županijskog suda u Mostaru”.

Županijski sud pogriješio

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru je 2012. godine na osnovi tužbe Udruge Vaša prava presudila da praksa “dvije škole pod jednim krovom” krši Zakon o zabrani diskriminacije.
Potvrdila je i da su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina “organiziranjem nastave na etničkom načelu i donošenjem i primjenom školskih planova i programa na etničkom načelu odvajali učenike u školama na području HNŽ-a na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju”. Tada je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a dan rok do 1. rujna 2012. da navedenu praksu ukine.
No, godinu dana kasnije, Županijski sud u Mostaru donio je rješenje kojim se navedenu presudu ukida s obrazloženjem “nepravodobnosti tužbe”. Naime, sud je prihvatio prigovor nepravodobnosti tužbe jer je organizacija Vaša prava, koja je podnositelj tužbe, osnovana prije no što je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu u listopadu 2009., tj. jer tužba nije podnesena početkom (svake) školske godine ili prije, u vrijeme upisa, već tijekom trajanja školske godine! O pitanjima diskriminacije se uopće nije ni raspravljalo.
Udruga “Vaša prava” BiH uložila je žalbu na tu presudu Vrhovnom sudu FBiH, koji je sad potvrdio prvostupanjsku presudu iz 2012.

Jedinstveni plan

U toj presudi navodi se kako je HNŽ, odnosno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, dužan “ustanoviti jedinstvene, integrirane, multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim, znanstvenim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na materinskom jeziku”. Istodobno, školama u Stocu i Čapljini nalaže se da “integracijom stvore osnovu multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na materinskom jeziku”.
“Tuženi diskriminiraju djecu-učenike osnovnih i srednjih škola na način da ih prilikom upisa u prvi razred razdvajaju po etničkoj pripadnosti i formiraju jednonacionalne odjele. Takav način upisa djece u škole nije prestao i ponavlja se početkom svake školske godine i nastavlja sve dok traje školska godina”, navodi se i ističe kako je 2007. godine utvrđeno da “takvih škola u FBiH ima 54 koje su podijeljene s potpuno odvojenim školskim prostorom za djecu i školskim osobljem… Te podjele odnose se i na administraciju u školi, koriste se različiti nastavni planovi… da politika razdvajanje djece prema etničkoj pripadnosti može samo pojačati predrasude prema drugima, dovesti do daljnje etničke izolacije te da još uvijek nisu identificirane mjere kako bi se ovaj problem riješio”.

Kontinuirana diskriminacija

Zanimljivo je kako je Vrhovni sud FBiH ocijenio kako se Županijski sud u Mostaru, kao drugostupanjski, upustio u raspravljanje o meritumu stvari, posebno kad se zauzima stav o činjenici da “tužitelj (Udruga Vaša prava) ne može željeti bolje uvjete školovanja u tuženim školama i biti veći zaštitnik prava učenika nego što su to njihovi roditelji koji se nisu obratili za zaštitu prava svoje djece”. Vrhovni sud FBiH navodi kako je “takav stav suprotan konceptu i cilju Zakona o zabrani diskriminacije” i dodaje kako je “materijalno pravo pogrešno primijenjeno”. Vrhovni sud FBiH se pri tome poziva na Zakon o zabrani diskriminacije gdje se, između ostalog, navodi kako udruženja mogu podnijeti tužbu. Što se tiče procjene Županijskog suda u Mostaru kako je “tužba neblagovremena”, Vrhovni sud FBiH ističe kako spomenuti zakon nije propisao način računanja rokova uz napomenu kako se u konkretnom slučaju radi o sustavnoj diskriminaciji koja se po samoj svojoj prirodi proteže kroz vrijeme – kontinuirano.

(dnevni list)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh