BiH

Protokol će stupiti na snagu 21.12.2014. – BiH i Makedonija će priznavati dokumente akreditovanih laboratorija

U želji da olakšaju međusobnu bilateralnu trgovinu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH mr. Boris Tučić direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Republike Makedonije Zoran Popovski, potpisali su 21. novembra 2014. godine u Skoplju Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od strane areditiranih laboratorija za hranu i hranu za životinje.

No image - Haber.ba


Kupovina (Foto: Indikator.ba)

Protokol je potpisan na marginama CEFTA Sedmice u Skoplju u okviru predsjedavanja Republike Makedonije CEFTA Sporazumom u 2014. godini. Potpisivanje Protokola inicirala je Bosna i Hercegovina, nakon sagledavanja pozitivnih efekata primjene Protokola o priznavanju dokumenata s Republikom Srbijom, koji je potpisan 2012. godine.

Cilj Protokola je da se omogući promet hrane i hrane za životinje na način koji ne predstavlja ograničavanje međusobne trgovine, uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, životinja i biljaka. Dvije zemlje su prepoznale da je međusobno priznavanje dokumenata izdatih od strane akreditiranih laboratorija važan instrument za poboljšanje pristupa tržitšu Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, a obaveza potpisivanja sporazuma proističe iz člana 13.4 Sporazuam CEFTA.

Protokol će stupiti na snagu 21. decembra 2014. godine.

(indikator.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh