BiH

Glavna tužiteljica naložila preispitivanje okolnosti pod kojima je pretresen Klix.ba

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, naložila je da njeni uposlenici odmah ispitaju način na koji je izvršen pretres prostorija portala Klix.ba, a nakon što su u njima aktivno učestvovali i pripadnici MUP-a Republike Srpske u čijoj nadležnosti nisu ovi pretresi.

No image - Haber.ba

“Najiskusnijem tužiocu ovoga tužilaštva naložila sam da detaljno ispita sve okolnosti pod kojima je izvršen pretres na vašem portalu. Tako, on je već stupio u kontakt sa službenicima FUP-a sa kojima će se ispitati sve okolnosti kada je u pitanju obavljanje spomenutog pretresa, da li je bilo prekoračenja ovlaštenja to će odrediti tužilački rad, a po tom pitanju će uslijediti donošenje tužilačke odluke”, kazala je Burzić za Klix.ba.

Između ostalog, glavna tužiteljica je preduzela radnje da bi se utvrdile okolnosti i način na koji je uopće podnesen zahtjev ovog Tužilaštva Općinskom sudu u Sarajevu za izdavanje naredbe za pretresanje redakcije Klix.ba.

“Predmet je formiran 16. 12. kada je ovaj slučaj u pitanju, a po po zaprimljenom zahtjevu Specijalnog tužilaštva Banja Luka. Zatim, sedam dana kasnije je uredujući tužilac uputio je Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za izdavanje naredbe za pretresanje, a shodno Zakonu o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u krivičnim stvarima između Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčkog Distrikta BiH, a na način kako je to zatraženo zahtjevom za službenu saradnju”, saopćeno je iz Tušilaštva KS.

Dan kasnije uslijedil Općinski sud u Sarajevu izdao je naredbu za pretresanje po sudiji za prethodni postupak, a predmetna naredba je izdata MUP-u KS i istom je određeno da će radnje pretresanja izvršiti ovlaštena službena lica MUP-a KS, a uz prisustvo ovlaštenih službenih lica Uprave policije MUP-a RS-a.

Na naš upit, čime se rukovodio Općinski sud u Sarajevu da donese Naredbu o pretresu u ovoj pravosudnoj instituciji su nam kazali kako je to učinjeno na osnovu odredbi člana 67. i člana 79. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, piše “Klix“.

“Na osnovu Zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalno tužilaštvo KS je uputilo ovom sudu prijedlog za izdavanje naredbe za pretres,”, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Naredba je izdata MUP-u Kantona Sarajevo radi pronalaženja dokaza i predmeta iz izvršenja krivičnih djela. Naredbu će provesti ovlaštena službena lica MUP-a KS uz stručnu pomoć stručnjaka iz oblasti računarske forenzike i u saradnji i uz prisustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije RS ili lica koje on odredi.

Međutim, pretres na osnovu Naredbe sudije Igora Todorovića koji nije morao potpisati spornu odluku te je mogao cijeniti da za takvo što nema osnova s obzirom da je Kli.xba samo objavio snimak premijerke RS-a Željke Cvijanović koja na njemu govori o kupovini zastupnika radi formiranje skuštinske većine u RS a ne sačinio isti, izvršili su kako pripadnici MUP-a KS tako i pripadnici MUP-a RS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh