BiH

Ponovo odbačena tužba roditelja bošnjačke djece

Osnovni sud u Kotor Varošu ponovo je odbacio kao neblagovremenu tužbu grupe roditelja bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole “Sveti Sava” i resornih institucija Republike Srpske jer njihova djeca nemaju nacionalnu grupu predmeta.

Slađana Šubara - Srna

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Slađana Šubara (na fotografiji) rekla je da je presuda očekivana, ali da i ovaj put najviše gube djeca, piše “Srna”.

Šubara kaže da je upozoravala da, prema važećim zakonskim propisima, ne postoji mogućnost da se u osnovnim školama u Republici Srpskoj realizuje druga nastava osim prema nastavnom planu Republike Srpske, te da se primjenjuju samo udžbenici koje je odobrio resorni ministar.

Ona je istakla da je srećna okolnost da ove godine sva bošnjačka djeca idu u školu.

“Od ukupnog broja bošnjačke djece u ovoj školi, 64-oro se vratilo u područnu školu ‘Sveti Sava’, a 79 pohađa nastavu u Osnovnoj školi ‘Prvi mart’ u Jelahu”, rekla je Šubara.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Nedžad Smajlović ističe da je očekivao ovakvu presudu, ali da roditelji neće odustati od svojih zahtjeva. Uložiće žalbu u predviđenom roku.

“Nećemo odustati od nacionalne grupe predmeta i prava na bosanski jezik”, dodao je Smajlović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh