BiH

Kotor Varoš: Otvorenje obnovljene Čaršijske Sultan Mehmed Fatihove – Careve džamije 7. juna

Obnovljena Čaršijska Sultan Mehmed Fatihova – Careva džamija u Kotor Varošu bit će svečano otvorena 7. juna ove godine sa početkom u 11,30 sati.

Čaršijska Sultan Mehmed Fatihova – Careva džamija - Mcm.ba

Pozivamo sve ljude dobre volje da prisustvuju svečanom otvaranju naše Čaršijske Sultan Mehmed Fatihove – Careve džamije. Predviđen je dolazak i obraćanje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića, kao i direktora Vakufske direkcije Senaida Zaimovića.

Kotor Varoš, 27. maj 2015. – Sultan Mehmed Fatihova – Careva džamija u Kotor Varošu sagrađena je u 16. stoljeću u blizini srednjovjekovnog grada Kotor i trvđave Hrvoja Vukčića Hrvatinića, pored ušća rijeke Jakotine u Vrbanju a u blizini kasnije stare čaršije nastalog grada Kotor Varoša. Po legendi Car je dao da se sagradi džamija u blizini pijace i dućana kako bi vjernici mogli obavljati molitvu. Jedna je od starijih džamija Banjalučkog muftijstva, a najstarija je džamija Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš. Prije njenog rušenja u proteklom ratu služila je svojoj namjeni i okupljala vjernike. U mjesecu junu 1992. godine doživjela je sudbinu ostalih jedanaest kotorvaroških džamija, minirana je i zapaljena.

Povratkom bošnjaka u Kotor Varoš pristupilo se čišćenju ruševina i obnovi porušenih džamija. Nakon čišćenja 2001.godine zbog nedostatka sredstava i gradnje džematskih džamija, radovi na obnovi ove džamije intenzivirani su 13. novembra 2013. godine kada se javio vakif iz Kuvajta Muhamed Salih Al- Hanna koji je dao većinu sredstava za njenu obnovu, piše Mcm.

Svečano otvaranje bit će upriličeno 7. juna uz prisustvo Vakifa iz Kuvajta Muhamed Salih Al- Hanna, visokih zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića, direktora Vakufske direkcije Senaida Zaimovića, te predstavnika vlasti.

Svi koji žele prisustvovati otvaranju Čaršijske Sultan Mehmed Fatihove – Careve džamija u Kotor Varošu su dobro došli. Očekuje se dolazak i Vispakove najveće džezve na svijetu u koju stane 8.000 fildžana bosanske kahve.

Za više informacija kontaktirajte: Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš: telefon: 051/785-052
Ca6


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh