BiH

Prva grupa hadžija iz BiH otputovala avionom iz Sarajeva

Avion sa prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine poletio je u 22 sata i 50 minuta sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

No image - Haber.ba

Na put ka ispunjenju pete vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, sinoć je letom KK8604 otputovala prva grupa vjernika iz BiH. Još šest aviona s hadžijama iz BiH će u naredna tri dana iz Sarajeva poletjeti put Medine, a posljednji kreće u petak, javlja Anadolu Agency.

Prije polaska, hadžije su se okupile u sarajevskoj džamiji Kralj Fahd gdje su proučili zajedničku dovu i autobusima otišli na sarajevski aerodrom. Na put u Medinu su ih uz suze radosnice ispratili brojni članovi porodica i prijatelji.

U gotovo svim džematima u Bosni i Hercegovini proučene su ikrar dove, te upriličeni svečani ispraćaji za 1.411 vjernika. Sve hadžije iz BiH će putovati isključivo avionima zbog sigurnosnih razloga.

Dio hadžija je izrazio interesovanje da putuju i autobusima, ali je saudijsko Ministarstvo za hadž odlučilo da se na hadž putuje isključivo avionima zbog sukoba na Bliskom istoku.

Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije očekuje da će broj hadžija iz inostranstva ove godine biti oko 1.335.000, a unutar Kraljevine oko 185.000.

Hadžije iz cijelog svijeta već nekoliko dana pristižu u Saudijsku Arabiju, a prema podacima saudijeskih ureda, dnevno u prosjeku stiže 13.000 budućih hadžija.

Povratak hadžija u BiH predviđen je u sedam avionskih letova u periodu od 28. septembra do 1. oktobra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh