BiH

Prvu panel diskusiju u Banjoj Luci obilježila rasprava Izetbegovića, Zvizdića i Dodika

Burna rasprava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, obilježila je prvu panel diskusiju Pogledi iznutra na konferenciji povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma koja se danas održava u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Do rasprave je došlo nakon što je Dodik u svom izlaganju, između ostalog, rekao da je BiH “mjesto nametnutih političkih ljubavi, mjesto iseljavanja, mjesto gdje ne uspijeva povratak, vježbalište međunarodne zajednice.”

Milorad Dodik - Anadoly Agency

“Dejton je imao suštinsku grešku jer je dozvolio da BiH preživi”, naveo je Dodik i istakao da međunarodna zajednica od Dejtnoskog sporazuma podržava koncept bošnjačkog naroda.

Dodik je istakao i da su u prošlosti visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum, zbog čega je došlo do sadašnje situacije koju je predsjednik RS nazvao haotičnom.

Izetbegović mu je odgovorio riječima da većinski kršćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni, spremni na saradnju.

“Da se svi ponašamo kao Milorad Dodik ne znam kud bi nas to odvelo”, kazao je Izetbegović.

On je kazao i da se Dejton “tretira kao švedski sto sa kojeg uzimate ono što vam se dopada i možete ignorisati ono što vam se ne dopada”.

Izetbegović je u više navrata naveo da aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije proveden, da se izbjegli nisu vratili na svoja ognjišta, na šta je Dodik odgovorio da niko nije spriječen da se vrati u RS. Dodik je naglasio i da nije zainteresovan da se BiH raspadne, ali i da nije taj koji će prihvatiti politička rješenja mimo Ustava

Sa Zvizdićem je Dodik polemisao u vezi sa funkcijom Savjeta ministara BiH za koji je naveo da je pomoćna institucija Predsjedništva BiH, dok Zvizdić tvrdi da u Ustavu BiH na tri mjesta piše da je Savjet ministara – Vlada BiH.

Osim njih trojice u panelu su učestvovali i Dragan Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH, Marinko Čavara, predsjednik FBiH i Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, te Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore kao počasni gost.

Dragan Čović je rekao da se nadogradnjom pokušalo doći do lakšeg donošenje odluka što je prema njemu jako loše urađeno, jer su na ovaj način narušeni odnosi jednokopravnosti i konstitutivnosti naroda, nauštrb donošenja mrtvih odluka.

Crnadak je istakao da je jedan od razloga što je Dejtonski sporazum uspio to što niko nije bio potpuno zadovoljan. Prema njegovom mišljenju svi u BiH se moraju pozabaviti teškom ekonomskom situacijom.

Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore počasni gost na prvoj panel diskusiji rekao je da je na prostoru zapadnog Balkana centralno ineteresovanje međunarodne zajednice usmjereno na BiH.

“Vrlo me raduje da postoji spremnost na dijalog i da se sačuva BiH i ona se mora sačuvati i da kroz dijalog tri konstitutivna naroda dobiju jednaka prava”, rekao je Vujanović.

On je rekao da je BiH za Crnu Goru zemlja sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da tako treba da ostane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh