BiH

Ustavni sud BiH: Sutra javna rasprava o ustavnosti 9. januara kao Dana bh. entiteta RS

Postupak je pokrenut zbog stava podnosioca zahtjeva Bakira Izetbegovića da ove odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti bh. ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH - Arhiva

U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sutra će se održati javna rasprava povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske koji je podnio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćio advokat Nedim Ademović, opunomoćenik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, postupak je pokrenut zbog stava podnosioca zahtjeva da ove odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti bh. ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu sa Ustavom BiH.

“Na javnoj raspravi, iznijećemo sve argumente u vezi sa osnovanosti podnesenog zahtjeva. Predmet zahtjeva za ocjenu ustavnosti su odredbe člana 2. stav 1b) i člana 3. stav 1. b) Zakona o praznraima Republike Srpske, koje propisuju pravo entiteta na svoj “Dan Republike”, a koji je određen na datum, 9. januar. Uz dužno poštivanje činjenice da postoji velika zainteresovanost za ovaj predmet podnosilac zahtjeva i pravni tim neće davati bilo kakve izjave u vezi sa predmetom do okončanja javne rasprave”, naveo je pravni zastupnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića advokat Nedim Ademović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh