BiH

Ustavni Sud BiH: Javna rasprava o 9. januaru!

Ustavni sud BiH danas će održati javnu raspravu u povodu zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (predmet U3/13) za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske (“Službeni glasnik RS“, broj 43/07).

Ustavni Sud BiH - Nezavisne.com

Tim povodom, a u svojstvu Izetbegovićevog punomoćnika, juče se saopštenjem za javnost oglasio advokat Nedim Ademović u kojem se navodi da je podnosilac zahtjeva stava da odredbe spomenutog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu s Ustavom BiH, javlja “Fena”.

Kako se dalje navodi, na javnoj raspravi bit će iznijeti svi argumenti u vezi s osnovanošću podnesenog zahtjeva.

Konkretno, predmet Zahtjeva za ocjenu ustavnosti su odredbe člana 2. stav 1b) i člana 3. stav 1.b) Zakona o praznicima Republike Srpske (Službeni glasnik RS, broj 43/07), koje propisuju pravo entiteta na svoj “Dan Republike”, a koji je određen na datum “9. januar”.

– Uz dužno poštivanje činjenice da postoji velika zainteresovanost za ovaj predmet, podnosilac zahtjeva i pravni tim neće davati bilo kakve izjave u vezi s predmetom do okončanja javne rasprave – navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh