BiH

Traže puževe u BiH jer pomažu kod karcinoma

U vremenu krize bh. građani ne posustaju u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom koji će im osigurati kakvu – takvu budućnost i omogućiti opstanak.

Puževi - Krupljani.ba

A u posljednje vrijeme pojavljuje se dosta novih ideja, piše “Večernji list”. Sve više ljudi bavi se uzgojem i potragom puževa koji su tražene delicije na stolovima luksuznih restorana u svijetu.

Tako je više sakupljača i uzgajivača puževa svoje tržište ove godine pronašlo u Italiji, ali i Francuskoj. Radi se o najvećim proizvođačima mesa puževa, ali uzgoj u ovim zemljama ne zadovoljava sve njihove potrebe pa puževe uvoze.

Zemljoradnička zadruga, koja je nedavno izašla iz stečaja nakon što ju je preuzela kompanija Kovan iz Gračanice, ove godine je od kooperanata otkupila dvije tone puževa. Naida Šabanović, agronom u Zadruzi, kazala je da su puževi preko partnera plasirani na talijansko tržište gdje vlada velika potražnja. – Svijet i Europa traže zdravu hranu i zato su potrebne velike količine ovakvih i sličnih prehrambenih proizvoda kako bi zadovoljile potrebe tržišta. Potreba za puževima s farmi konstantno raste, a tržišne cijene se, ovisno o sezoni, kreću od 5 do 10 maraka po kilogramu.

Cijena se formira na burzama u Italiji i Francuskoj, govore iskusniji uzgajivači. Oni koji žele uzgajati puževe, moraju uložiti u zaštitnu ogradu, biljke za dohranjivanje i navodnjavanje, a najskuplje je matično stado. Stručnjaci tvrde kako samo u prvoj godini ima većih ulaganja nakon čega slijedi zarada, osobito u trećoj godini. Ako se govori o riziku, posao je najviše rizičan zbog vremenskih uvjeta. Primjerice, prošla godina koju su mnogi ocijenili neuspješnom za uzgajivače puževa bila je jedna od najboljih.

Bit je u tome da je kiša koja je padala donijela vlagu u ove prostore, puževi su bolje rasli i obavili su čak tri parenja. Dok je prije dvije godine bilo samo jedno. A ono što je jako važno su ljekovita svojstva puževa mesa. Čak i liječnici oboljelima od raka savjetuju ovakvu prehranu jer meso tih životinja sadrži i antibiotske sastojke koji pomažu u sprečavanju širenja metastaza.

– Meso puža obiluje proteinima, ima mnogo mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina, kazao je nutricionist Ante Sikarica. I sluz puža je iznimno ljekovita i blagotvorna za organizam, a također i zacjeljuje rane pa je važan dio farmaceutske industrije. U nekim svjetskim salonima je popularan tretman puževima koji se rješavaju bora s lica puzajući po koži pacijenta. Ono što je također važno je to da puž ne prenosi nikakve bolesti, a njihove hranidbene namirnice su lišće cikle, repa, uljana repica i žitarice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh