BiH

Pismo Inzku i Merkel: Podržite podizanje spomen-obilježja za 3.176 prijedorskih žrtava

Mirveta Mrkalj-Durben koja živi u Njemačkoj i Mirsad Duratović iz Prijedora pokrenuli su online peticiju za podršku izgradnji spomen-obilježja u znak sjećanja na civilne žrtve rata u Prijedoru, piše novinska agencija Patria.

Mirsad Duratović - NAP

U pismu koje su uputili visokom predstavniku Valentinu Inzku i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel naveli su zbog čega je važno da u Prijedoru bude podignut spomenik.

Podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na 3.176 nevinih civilnih žrtava iz Prijedora i okoline, uključujući 102 djece i 256 žena, znak je simbola mira i pomirenja i sprječavanje nekog budućeg genocida.

Srpske snage počinile su etničko čišćenje, genocid širom Bosne i Hercegovine, kao i u i oko Prijedora, od 1992. do 1995. godine. Žrtve su Bošnjaci i pripadnici drugih zajednica koje žive sa njima, kao što su Hrvati i Romi.

U cilju uspostave etnički čiste “velike Srbije”, ubijeno je hiljade zatvorenika u koncentracionim logorima poput Omarske, Manjače, Keraterma i Trnopolja.

Masakri i masovna pogubljenja, sistematska hapšenja i ubijanja pripadnika akademske i političke elite, i silovanja Bošnjakinja i Hrvatica u i izvan logora za silovanje – to su naslovi iz Prijedora 1992. godine.

Sjećanja na strašne zločine koji su se dogodili u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje (u kojem je policija iz Prijedora bili u velikoj mjeri uključena) su još uvijek vrlo živa u nama, preživjelima.

Želimo da žrtve budu sahranjene dostojanstveno. Čak i danas, traga se za masovnim grobnicama u kojima su tijela žrtava. Za nas, preživjele, zato je vrlo važno da se obilježi spomen mjesto u znak sjećanja na žrtve. Međutim, u našim naporima da to učinimo i dalje nailazimo na otpor.

Razlog za to je što su počinioci zločina i dalje u upravi i policiji u Prijedoru; oni se oštro protive i bore protiv izgradnje spomen-obilježja.

Zato tražimo od visokog predstavnika Valentina Inzka i njemačke kancelarke Angele Merkel da podrže izgradnju spomen-obilježja kao znaka sjećanja na živote nevinih civila.

Međunarodno društvo za ljudska prava (IGFM eV) podržava ovu molbu, stoji u pismu upućenom Inzku i Merkel.

Svi koji žele potpisati online peticiju mogu to učiniti na linku ispod.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh