BiH

Za Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Sarajevo se spaja na autoput

Radovi na izgradnji Sarajevske zaobilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim puštanjem u promet omogućit će se brži protok vozila i smanjiti saobraćajne gužve na ulazu i izlazu iz Sarajeva.

Autoput - Twitter

Investitor ovog vrlo značajnog infrastrukturnog projekta je Javno poduzeće Ceste Federacije BiH.

Radovi na izgradnji ove saobraćajnice poslije višegodišnjeg zastoja intenzivirani su nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo završila eksproprijaciju šest stambenih objekata na što se čekalo skoro sedam godina, a ubrzo potom izdala je i dozvolu za građenje, piše “Radiosarajevo“.

S obzirom na to da lijepo vrijeme pogoduje izvođaču radova, ugovoreni radovi će biti završeni i prije predviđenog roka. Već je završeno oko 95 posto posla i kružni tok u Briješću je 2. novembra pušten u funkciju, tako da već imamo povezanu autocestu s rondoom i ulazom u grad.

Trenutno se izvode radovi na završnoj fazi uređenja kosina i humuziranju, kao i završni radovi na postavljanju ograde vijadukta Briješće i izrada hidroizolacije na konstrukciji drugog dijela vijadukta Briješće.
Navedena dionica je u velikoj mjeri završena. Svi radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko dana, osim mosta preko željezničke pruge na magistralnoj cesti M17, koji će se nakon preusmjerenja saobraćaja početi rušiti i graditi novi.

Puštanjem u promet LOT-a 2a Sarajevske zaobilaznice u funkciju se stavlja 3,5 kilometara autoceste s dva velika objekta, a to su najveća do sada izgrađena petlja na Koridoru Vc – Butila, i najduži do sada izgrađen vijadukt u Briješću, dužine 750 metara zajedno s kružnim tokom.

Vrijednost svih izvedenih radova na objektima koji će biti pušteni u funkciju je oko 35 miliona eura, što je vjerovatno najveća investicija u infrastrukturi, implementirana u posljednjih nekoliko decenija u glavnom gradu BiH.

Općina Novi Grad Sarajevo, formirala je 16. novembra Komisiju koja će vršiti tehnički prijem završenih radova, što je posao koji se planira završiti do 25. novembra – Dana državnosti BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh