BiH

Narodna skupština RS: Nećemo ukinuti Dan bh. entiteta RS

Iz Narodne skupština Republike Srpske večeras je saopćeno da je odluka o osporavanju odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kojim se proglašava neustavnim Dan RS, „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH“.

Narodna skupština bh. entiteta RS - Arhiva

Naglašava se da su praznici RS „utemeljeni na načelu nediskriminacije i univerzalnih vrijednosti, evropskih tekovina i iskustava i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda“.

Istovremeno, dodaju da je „nedopustivo to što je Ustavni sud BiH, u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, ocjenjivao političke i istorijske događaje zbog kojih je 9. januar, u skladu sa Ustavom i zakonom, određen kao Dan RS“.

– Republika Srpska je, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, Dan Republike odredila kao republički sekularni praznik, a ne kao vjerski praznik koji je uređen posebnim odredbama Zakona. Dan Republike se ne povezuje sa svetim Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija, javlja “Fena”.

Imajući u vidu navedene činjenice, odluka Ustavnog suda BiH za nas je neprihvatljiva jer direktno negira nastanak RS, stoji u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

Upozoravaju da „neće ukidati Dan Republike i da će iskoristiti sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet RS, potvrđen međunarodnim ugovorom, Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

Narodna skupština RS će, u skladu sa donesenom Deklaracijom, utvditi svoj odnos prema donesenoj odluci Ustavnog suda BiH.

– Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu RS glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od strane većine sudija iz BiH i da je BiH pod međunarodnim protektoratom čime se guši demokratski izražena volja njenih građana.

Organi i institucije RS, na osnovu ustavnih ovlašćenja, zauzet će jasan stav u vezi ocjene legaliteta i legitimiteta donošenja i daljnjeg važenja brojnih odluka ustavnopravnog karaktera, prvenstveno na štetu samo srpskog naroda koje je donio Ustavni sud BiH od 2001. godine, nakon što je isteklo pet godina mandata prvih stranih sudija – stoji u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

Srpska demokratska stranka smatra da je odluka Ustavnog suda BiH “udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani”.

– Od ovoga što je uradio Ustavni sud BiH sigurno nikome neće biti bolje – saopćeno je večeras iz SDS-a.

Tvrde da se tom odlukom Ustavnog suda “destabilizuje BiH”.

– Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi, na sceni imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa. Ovo je loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji uime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH i to zajedno sa bošnjačkim sudijama – navodi SDS.

Smatraju da bi bilo dobro za sve u BiH da se u najmanju ruku “hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh