BiH

Dino Konaković o “ujedinjenju bolnica”: Nema nikakvog spajanja dok mi ne odlučimo

Nakon niza medijskih spekulacija, raznih nagađanja i teorija o budućnosti Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, oglasio se i premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković.

Elmedin Konaković - NAP

On je na Facebooku napisao da ”nema vremena da javno ili zvanično odgovara na spekulacije”, naglasivši da ”nema spajanja bolnica bez Skupštine Kantona Sarajevo i bez Parlamenta Federacije i obje vlade”, piše “Radiosarajevo“.

Njegovo zapažanje preuzimamo u cjelosti.

”Priča o ujedinjenju bolnica je nešto o čemu se još nisam očitovao jer zaista nemam vremena da na sve spekulacije, Facebook statuse odgovaram javno i zvanično. Kako je poprimila velike razmjere, želim da kažem nekoliko stvari.

Zdravstvo nam je u lošem stanju, liste čekanja, dugovi javnih ustanova, posebno KCUS, loše upravljanje godinama. 14 javnih ustanova, svaka ima menadžment, svoje prostore, svoje upravne i nadzorne odbore. Istovremeno se čeka na osnovne preglede u primarnoj i mjesecima se čeka na operacije u tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti. Esencijalna lista od preko 80 milona KM

KCUS je ustanova koju finansira Kanton Sarajevo 2/3 a svi ostali osnivači 1/3. Upravni odbor ima 11 članova, Sarajevo daje samo 2 i ne pita se skoro nikako.

Opšta bolnica je osnovana od strane KS i mi postavljamo menadžment i upravljamo bolnicom. Smještena je u zgradi kojom gazduje Vlada Federacije. Nema spajanja bolnica bez Skupstine Kantona Sarajevo i bez Parlamenta Federacije i obje vlade, to je i zakonski i tehnićki nemoguće!

To podrazumjeva izmjene nekih zakona i osnivačkih akata KCUS.

Vlada Kantona će u narednim sedmicama razmatrati procese integracije u zdravstvu i uštedama koje bi koristili za unaprijeđenje pružanja zdravstvenih usluga i boljeg statusa jednog dijela uposlenih, medicinskih sestara, tehničara i još nekih koji imaju mala primanja, a rade težak i odgovoran posao. Ti procesi biće javni i transparentni, zastupnici koje su birali građani daće zadnju riječ, a Vlada KS će kad dobije sve analize o tome upoznati javnost i Skupštinu Kantona.

Do tada ovo ostaje prostor za politička i medijska prepucavanja od kojih naše društvo nema nikakvu korist”, napisao je Konaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh