BiH

Ustavni sud BiH: Nije povrijeđeno pravo Fahrudina Radončića, apelacija odbačena kao neosnovana

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fahrudina Radončića izjavljenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 2. februara 2016. godine i rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 27. januara 2016. godine kojim je apelantu određen pritvor, koji, prema ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana od dana lišavanja slobode, i to do 25. februara 2016. godine, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tač. b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud BiH - Arhiva

Apelant u apelaciji koju je podnio protiv rješenja, pored ostalih navoda, ističe povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1. tačka c) i člana 5. st. 3. i 4. Evropske konvencije, kao i povredu prava iz člana 5. stav 3. Evropske konvencije u vezi sa povredom prava na nezavisan i nepristrasan sud iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije i prava na pretpostavku nevinosti iz člana 6. stav 2. Evropske konvencije.

Apelant ističe i povredu prava na nepristrasan i nezavisan sud, kao i pretpostavke apelantove nevinosti, jer su nakon lišavanja slobode Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, a što je objavljeno u medijima, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali zajedničko saopćenje za javnost, čime je, kako apelant smatra, došlo do povrede apelantovoga prava da o njemu odlučuje nezavisan i nepristrasan sud. Prema apelantovome mišljenju, Sud BiH se svrstao na jednu od strana u postupku.

“Odlučujući o apelaciji, Ustavni sud BiH je zaključio da nema povrede prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno prava iz člana 5. stav 1. tačka c) Evropske konvencije i člana 5. st. 2, 3. i 4. Evropske konvencije kada je Sud BiH utvrdio postojanje osnovane sumnje i kada je o svom zaključku o postojanju osnovane sumnje dao odgovarajuće i relevantno obrazloženje, te kada je Sud BiH, odlučujući o tome da li postoji poseban pritvorski razlog iz člana 132. stav 1. tač. b) i c) ZKP dao konkretno obrazloženje, a ti razlozi su relevantni i dovoljni da opravdaju određivanje pritvora apelantu u početnoj fazi postupka, te kad su ispoštovane i ostale garancije iz člana 5. st. 2. i 4. Evropske konvencije, jer je apelant upoznat sa razlozima lišavanja slobode i činjenično-pravnom kvalifikacijom radnji koje mu stavlja na teret postupajući tužilac, kao i kada je imao mogućnost da izjavi žalbu na osporeno rješenje o određivanju pritvora”, stav je Ustavnog suda BiH donesen na današnjoj sjednici Velikog vijeća.

Također, Ustavni sud BiH je zaključio da nije povrijeđeno apelantovo pravo na povredu pretpostavke nevinosti iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. Evropske konvencije kada iz datog saopćenja za javnost ne proizlazi prejudiciranje apelantove krivice, pa čak niti činjenica da se saopćenje odnosi na apelantov predmet.

Ustavni sud je odlučivao i o jednome broju zahtjeva o povredi prava apelanata na pravično suđenje. U predmetima u kojima je Sud utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje, zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnome roku (član II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda), nadležnim sudovima je naloženo da hitno okončaju postupak, te da o tome izvijeste Sud u roku od tri mjeseca.

Apelacije koje su bile očito neosnovane i nedopuštene Sud je odbacio. To se odnosi na predmete u kojima je Sud utvrdio da zahtjevi apelanata nisu opravdani, odnosno da činjenice koje su apelanti predočili Sudu ni na koji način ne mogu opravdati tvrdnju apelanata o postojanju kršenja njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku ne snose posljedice navodnoga kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh