BiH

Bratunac: Obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka

Bacanjem ruža u rijeku Drinu sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju i obilaskom stratišta, danas je u Bratuncu obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka tog kraja, javlja Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

Prethodno su predstavnici udruženja porodica žrtava, preživjeli, članovi porodica poginulih i brojni građani položili vijenac na kapiju gradskog stadiona, posjetili školsku fiskulturnu salu, mjesta zatočenja i pogubljena Bošnjaka 1992. godine.

Tragičnog dana prije 24 godine, kada su izgubili svoje najmilije, članovi porodica i danas se dobro sjećaju. Kažu da je njihova bol i danas ista, jer brojni među njima još nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

“Tužno je i žalosno što su to sve civilne žrtve, što metka nije bilo ispaljenog ovdje i što smo mi prave civilne žrtve u Bratuncu, i to samo zato što smo bili muslimani, nekome se nije svidjelo da živimo ovdje“, kazala je Amela Salkić koja od 1992. godine traga za posmrtnim ostacima brata, koji je na današnji dan nastradao kao dvadesetdvogodišnjak.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žene Podrinja – Bratunac“, koje je učestvovalo u organizovanju obilježavanja 24. godišnjice stradanja Bošnjaka, i sama je izgubila veliki broj članova porodice.

„Izgubila sam mnogobrojnu rodbinu, a prva žrtva 1992. godine koja je stradala u Bratuncu je moj rahmetli amidža Šukrija, koji je stradao 18. aprila 1992. Nakon toga sam izgubila još 23 člana svoje porodice 1995. Nismo zadovoljni ni sudom za ratne zločine u BiH, a ni Haškim tribunalom“, kazala je Sinanović.

Obilježavanju 24. godišnjice stradanja Bratunčana prisustvovao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. On je poručio kako suosjeća sa svim porodicama koje su izgubile svoje članove i poručio da treba postojati poseban pristup za svjedoke koji su preživjeli zločine.

„Vrlo je teško svjedočiti o zločinima, i s te strane mora postojati drugačije i senzibilnije razmijevanje, saosjećanje sudova kad je u pitanju svjedočenje. Mi se nadamo, kada je u pitanju Bratunac i sve ove žrtve koje su pale tokom rata, da će pravda biti zadovoljena“, izjavio je Salkić.

U šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu u četvrtak, 12. maja, bit će obavljen ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava. U ovom mezarju proteklih godina ukopane us 283 žrtve sa područja bratunačke općine.

U Bratuncu je 1992. godine, prema podacima udruženja porodica žrtava, ubijeno oko 600 bošnjačkih civila. Za mnogima koji se vode kao nestali i dalje se traga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh