BiH

Bosanska avlija u kojoj zriju banane: Nesvakidašnji hobi penzionera Dževada Hamzića iz kakanjskog naselja Povezice

Osam punih godina ovaj Kakanjac uzgaja banane u svojoj avliji u koju svraćaju znatiželjnici koji se žele uvjeriti kako ovo egzotično voće može egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima…

Dževad Hamzić - Aura

Vijest da kakanjski penzioner Dževad Hamzić već osam godina uzgaja banane u svojoj avliji nadaleko se pročula, pa i danas ima znatiželjnika koji maksuz navrate u urbano naselje Povezice kako bi se uvjerili da ove egzotične biljke mogu egzistirati u “bosanskim” klimatskim uslovima. Susretljivi starina s ponosom veli da će i ove godine njegovu avliju krasiti listovi i plodovi ove egzotične biljke koja raste u tropskim krajevima, piše”Aura“…

“Zimus sam brinuo o tome da se ponovo u moju avliju vrati zelenilo. Listovi su opali, ali su stabljike banane sačuvane i čim bude toplije vrijeme sklanjam najlonsku zaštitu kako bi ih sunce probudilo”, kaže ovaj starina koji je prije rata živio u Prnjavoru.

Zaljubljenik u zelenilo

Dževad je u rodnom Prnjavoru bio poznat po tome što je dobijao brojne nagrade za najljepše uređeno dvorište, a tu ljubav je prenio i u rudarski gradić u kome je pronašao novo životno utočište.

Biljka koja trazi pažnju

Biljka-koja-trazi-paznju

“Donio sam sa sobom i stare dobre zavičajne navike, da avlija lijepo izgleda i da čovjek uživa u zelenilu”, kaže ovaj dobrodušni starina i dodaje kako je malo potrebno da čovjek učini život ljepšim. S ponosom gostima pokazuje svoju minijaturnu fontanu u kojoj žubor vode stvara poseban ugođaj, a sve je to u avlijskom ambijentu koji s proljeća postaje oaza zelenila i cvijetnog šarenila.

Sadnice u saksijama

O egotičnim voćkama i drugom rastinju u svojoj avliji Dževad može satima pričati, ali veli da je najbolje ljetos doći i sve to vidjeti.

“Stabljike banana znaju narasti preko tri metra, dobro rode, a ko poznaje ovo tropsko voće u tropskim uslovima rađaju svake godine, a ovdje, kod mene, svake četvrte godine”, kaže Dževad i ističe kako posjeduje sadnice i u saksijama koje rado poklanja ljubiteljima egzotičnog bilja. Zna ovaj starina da su Kostarika i Ekvador najveći proizvođači banana, ali isto tako zna da se ovo tropsko voće može uzgajati uz određene uslove i tamo gdje su ekstremni minusi.

“Primjer je Island, zemlja leda i vode, pa ne uvozi banane već ih proizvodi u svojim “klimatiziranim” voćnjacima”, uz osmijeh zaključuje ovaj penzioner nesvakidašnjeg hobija.

Dzevad-Hamzic-Udomacila-se-u-avliji

Za bogatiji urod

Starina Dževad i ove godine priprema iznenađenja. Kaže kako je pretprošle godine na stabljici bilo preko 200 plodova, prošle godine 80, a ove godine očekuje bogatiji urod.

“Eh, da sam mlađi, pa da imam uslove, razvio bih pravu proizvodnju ovog voća”, kaže i dodaje:

“Čuo sam da neke porodice oko Tuzle u svom dvorištu uzgajaju smokve, nar, mandarine, limun, hurme… Bitno je samo se zimi iste zaštite od mraza”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh